Rituális fürdő

egyéb szakrális épület
rövid leírás:
Ismeretlen építész(ek) által tervezett art deco stílusú épület. Épült 1925 és 1930 között, több fázisban. Zártsorú beépítésben álló egy emeletes, 5 tengelyes, utcával párhuzamosan épült fogadóépülete mögött földszintes folyosón megközelíthető 7 szintes fürdőkomplexum. A földszint vörös márvánnyal borított, az emeleti ablakok felett népi motívumot ábrázoló tondók láthatók, felettük fríz húzódik. A mikvében férfi és női fürdők találhatók. A dörzsölő berendezése eredeti. A fürdő kéménye a telek Ny-i végében áll.
külső leírás:
A komplexum utcai homlokzata lakóépület, mely kétszintes, 5 tengelyes, lapos tetős, délről beépített. A földszint vörös márvánnyal borított, két oldalt bejárati ajtókkal, középen 3 ablakkal, alattuk 3 pinceablakkal. Délről a lakásokba lehet jutni, északról nyílik a mikve bejárata. Az emeleti 5 ablak mindegyike felett 1-1 népi motívumot ábrázoló tondó látható, felettük a zárópárkány alatt és az osztópárkány között kétoldalt fríz húzódik végig, mely az emeleti szintet keretezi. A belső udvarban a fürdőkomplexum homlokzata puritán, csupán az ablakokat keretezi szalagkeret (középütt két oldalra kihajló levélmotívummal), közöttük vakolt pálcatagok láthatók
A telek hátsó részén álló épületszárnyak használaton kívül állnak, számos medencét lefalaztak. A fürdő kéménye a telek Ny-i végében áll.
állapot leírása:
A fogadóépület állapota jó, az utóbbi időszakban újították fel. A mikve folyosója és a végéből nyíló fürdő állapota kifogástalan mivel azt ez évben adták át. A folyosóból nyíló lépcsőház, valamint a férfi részleg állapota kielégítő. A hátsó részeken található fürdők és termek állapota igen rossz, folyamatosan romlik, helyenként romos.

Az értékelés az utcafronti art deco épületre vonatkozik, a telek hátsó részén továbbra is romló állapotú épületrész látható.

"Schiffer-ház" (0.033 km)