rövid leírás:
1909-ben, Marton Jenő tervei szerint, Mika Tivadar rézárúgyáros megbízásából emelt lakóház és gyárépület.
Zártsorú beépítésű, kétemeletes, attikaszintes, 3tengelyes, keskeny-mély telken épült, 2 lépcsőházas, belső udvaros, szecessziós lakóház; hozzákapcsolódó egy emeletes téglaburkolatú gyárépülettel. Kapualjából a gyárépületbe vezető sínpár, a kapualj falán a fémöntést ábrázoló dombormű, a lépcsőházban szecessziós kovácsoltvas korlát.
Zártsorú beépítésű, 3 tengelyes, 3 szintes lakóház.
Az alsó szint kváderköves kiképzésű, magas lábazati résszel. A bal szélső tengelyben lévő félköríves üzletportált a vállvonalnál a homlokzaton végigfutó sáv osztja két részre, amely feltehetően az üzlet felső szintjeként szolgáló mezzanin födéme. A középső tengelyben keskeny ajtó, fölötte bélletes körablak, mely fölött díszes falkeretben: MIKA TIVADAR RT felirat. A jobb szélső tengelyben bélletes kiképzésű bejárati kapu, felette a bal oldalinak megfelelő félköríves, kovácsoltvas-rácsos lezárás.
A második szint két emeletet foglal magába. Az első emeleti szélső tengelyekben lévő ablakok kitöltik a falsávok közötti felületet, timpanonnal koronázottak. A középső tengelyben erkély található, melynek falazott mellvédjét három lyuksor töri át. Az erkélyajtót ion fejezetű, kannelurázott pilaszterek keretezik, az ablakokhoz hasonló timpanon koronázza. Az ablakok és az ajtó között kannelurázott, pilaszter jellegű tagozatok, melyeket felül 2 ellipszis alakú, füzérdíszes fejezet koronáz.
A felső 3 ablak felett a timpanon már nincs meg, a középsőnél még kivehető a helye, és itt megmaradt még a koszorú díszítés. Az ablakok alatt faltükrök.
3. szint: a koronázó párkány felett: tört ívű oromzat, a középső tengelyben ablakkal, mely fölött a vakolatdísz elpusztult. Az ablakokban eredeti, lemezbetétes kovácsoltvas virágtartók vannak. Az erkély két oldalán, illetve a 2. emeleti középső mellvédben kovácsoltvas zászlótartók.
A ház mögött 1emeletes, 1 traktusos, 8 tengelyes téglaépület, melyben Mika Tivadar rézárugyára működött. A földszint 3. tengelyében található a főbejárat, melyhez néhány lépcsőfok vezet fel. A földszint további 7 ablaka egyszerű, osztott ablak, egyenes lezárással. Az emeleti szintén osztott ablakok felett pedig szegmentíves lezárás. A földszint és emelet között egyszerű, függőlegesen rakott téglasor képezi az osztópárkányt, a főpárkány az épület legdíszesebbnek számító része, szintén téglából kirakott díszítéssel.
Az épület nyeregtetővel fedett.

állapot leírása:
A kváderköves alsó szint, és a nyílászárók viszonylag épek. A 2. szint és az erkély vakolata számos helyen lehullott. A koronázópárkány, az attikaszint erősen pusztul.

Gyönyörűen felújítva, csillagos ötös!

Gozsdu-udvar (0.037 km)