Légvédelmi rakétabázis

Erődítmény
egyéb
Egyéb építmény
Budakörnyéki Földhivatal
rövid leírás:
Hatszögben elrendezett 6 db rakétaindító állás, középen radarállomás. Laktanyaépület, fedezékek, őrépület, kiegészítő létesítmények.
A bázis területe 17 hektár, melyen jelen pillanatban a következő épületek találhatóak:
-1 db őrház (XXIV.)
-1 db laktanya (XVIII.)
-1 db radarállomás (XI.)
-6 db rakétaindító állás (III., IV., VIII., IX., XIV., XV.)
-3 db kétállásos, zárt fedezék (I., V., X.)
-1 db hatállásos elölről nyitott fedezék (XII.)
-1 db kétállásos elölről nyitott fedezék (XIII.)
-1 db kétállásos, oldalról védett, felülről nyitott fedezék (VII.)
-1 db egyállásos, oldalról védett, felülről nyitott fedezék (II.)
-2 db üzemanyagtöltő állomás (XXI., XXIII.)
-1 db gépjárműtároló (XVI.)
-1 db rakétatároló (?) (XVII.)
-1 db garázs (XXII.)
-1 db víztározó (XIX.)
-1 db üzemanyagtározó (XX.)
-3 db őrtorony, ill. annak romja (az egyik a II. állás tetején, a másik 2: VI., XXV.)

Az egész bázist egysoros drótkerítés veszi körbe jelenleg; kivéve a bejárat környékét, ahol mindkét oldalon néhány méter hosszan betonelemekből összeállított kerítés áll. Ugyanilyen kerítés fut a déli-délnyugati oldalon egy rövid szakaszon, az V. számú fedezék külső oldalán. Itt rejtési célból: ugyanis a fedezék annyira a hegy szélén áll, hogy e betontakarás nélkül az útról figyelni lehetne a körülötte zajló tevékenységet.
A rakétabázisnak egyetlen bejárata van, odáig aszfaltozott út vezet. Az objektumon belül az utak hézagos térkővel vannak kirakva, s csak a teherautók kerekeinek nyomvonalában. Aszfaltozott, illetve betonozott részek csak a fedezékek előterében és az indítóállásokban vannak.
Az elektromos, illetve adatközlő kábelek mind a föld alatt futottak, részben a földbe ásva, részben betonozott csatornákban vagy betoncsövekben futott. A betonozott részek még általában a helyükön vannak, a földből már jórészt kilopták a kábeleket.

állapot leírása:
-Az elhagyatott épületek állaga karbantartás hiányában egyre romlik, az üvegezett részek betörnek, a szigetelés pedig tönkremegy, így a belső terek egyre jobban pusztulnak. A betonfödémes épületeken ez egyelőre nem látszik, de a lakóépületeken egyre jobban.
-A betonfelületeket eredetileg zöld - barna - zöldessárga tereptarka festés borította, melyeket régebben folyamatosan karbantartottak. Mióta ez elmaradt, folyamatosan pusztulnak a színek, s ha rövidesen nem kerülnek felújításra, újrafestésre; végkép eltűnnek.
-A bérlő és a színházi közösség által nem használt területeken a karbantartás hiánya miatt egyre jobban elszaporodik a vegetáció. Egyelőre csak az utakat növi be, de hosszú távon ez majd az épületek állagát is veszélyezteti. Ez a veszély főleg a földdel fedett épületeket érinti, a fák és bokrok gyökerei előbb-utóbb a betonfödémeket is kikezdi.
-A színházi bázis által használt területeken egyre több a beépített díszlet, összefirkált fal, melyek miatt az épületek kezdik elveszteni eredeti jellegüket.
-Főleg a színházi bázis területén, de máshol is egyre több a szemét, az elhagyott színházi díszlet, mely azokat a területeket igen elcsúfítja.
-A bázis igen elhagyott területen fekszik. A jelenlegi bérlő biztosítja az őrzését; azonban ha ő elmegy, és a színházi bázis csak nyáron üzemel, akkor őrzés hiányában újra elkezdődhet a fosztogatás és a rablás.

Sajnos zárva volt.