Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11548
törzsszám:
16123
szélesség (lat):
N 47° 30,037'
hosszúság (lon):
E 19° 3,647'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34139
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Több periódusban kiépült, zártsorú beépítésben álló, keretes beépítésű, háromemeletes, klasszicista eredetű lakóház, szecessziós főhomlokzattal. A korai eredetű utcai épületrészben kapualjból balra toszkán oszlopokkal határolt nyitott lépcsőház, benne félköríves vörösmészkő lépcső öntöttvas korláttal. Udvari homlokzatokon körbefutó konzolos függőfolyosó, kovácsoltvas korláttal.
külső leírás:
Zártsorban álló, keretes beépítésű, kétemeletes épület kapualjból balra nyíló lépcsőházzal, hosszú, téglány alakú függőfolyosós udvarral, több melléklépcsőházzal.
A kétemeletes lakóház dísztelen földszinti részén, a középtengelyben lévő kapunyílás két oldalán szabálytalan osztásban keretezetlen üzletportálok. A kosáríves záradékú, keretezetlen kapunyílásban kazettás betétű két szárny; a záradékívben hasonló kitöltés. A kapu sarkain hengeres öntöttvas kerékvetők. Az első emelet ötödik-hetedik tengelye előtt, a kapu fölötti szakaszon négy nagyméretű konzolon profilozott lemezű széles erkély. A kovácsoltvas erkélykorlát bal rövid szakaszán "1833", homlokoldalán "ZUR STADT PEST", jobb rövid szakaszán "ITC" felirat; homlokoldalon felirat szavai között szárnyas kígyós pálca (Aesculap-pálcája, az orvosok jelvénye). Az első és a második emelet tizenegy tengelyes; az első emelet hatodik tengelyében erkélyajtó, a többi tengelyben ablakok. Az első és a második emeleti ablakok és erkélyajtó körül geometrikus, virág- és indadíszes vakolt ablakkeretek. Az első emeleti ablakok fölött profilozott szemöldökpárkány, melyhez a második emeleti ablakok lecsüngő köténydísze kapcsolódik. Az ablakok keretelése a páros és a páratlan tengelyekben eltérő mintázatú. A második emeleti ablakok fölött hármas konzolcsoportokkal szakaszolt zárópárkányzat.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota kielégítő, külseje elhanyagolt, a festék és a vakolat hullik a külső és belső homlokzatokon egyaránt. Az utcai szárny lépcsője aládúcolva. Az udvari szárnyakban található különböző csarnokok üresen állnak. Az udvart parkolónak használják, a kapualjat az udvar felé sorompó zárja le. Az utca felől a földszinten üzletek találhatóak, melyek portáljai különbözőek, és a kaputól jobbra elhelyezkedő érembolt kivételével különböző igénytelen reklámokkal, cégérekkel vannak ellátva. A portálok körül a falfelület is különböző színekkel került kifestésre, a homlokzat földszintje összességében rendezetlen benyomást kelt.

Állapotjelentések

2011.09.17 14:36 piroska állapot: 3 - pont: 3

Az épület lepusztulóban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.011 km)
Lakóház (0.015 km)
Lakóház (0.031 km)
Lakóház (0.038 km)
Lakóépület (0.049 km)
Lakóház (0.075 km)
Lakóház (0.085 km)
Lakóház (0.109 km)
Lakóépület (0.122 km)