Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11549
törzsszám:
16124
szélesség (lat):
N 47° 30,083'
hosszúság (lon):
E 19° 3,716'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34117
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Zártsorú beépítéshez illeszkedő, szabálytalan, az elnyújtott keskeny telekhez alkalmazkodó alaprajzú, háromemeletes, nyeregtetős lakóház. Héttengelyes főhomlokzat, bal szélén kapu. Az utcai szárny földszinti részén öntöttvas portál, az udvari homlokzata előtt oszlopokra támaszkodó félköríves árkádos loggia. A fordulóknál öntöttvas oszlopokra támaszkodó, élkeresztboltozattal fedett, egykarú lépcsős lépcsőház.
külső leírás:
Zártsorú beépítéshez illeszkedő, szabálytalan, az elnyújtott keskeny telekhez alkalmazkodó alaprajzú, háromemeletes, nyeregtetős lakóház. Az utcai front kéttraktusos szárnyához a telek jobb oldalán és az udvar végén egytraktusos épületrészek kapcsolódnak. Héttengelyes homlokzatának bal szélén nyílik a kapu. Az utcai szárny földszinti részén építéskorabeli öntöttvas portállal kialakított, két részre osztott, síkmennyezetes üzlethelyiség található. Az utcai épületszárny udvari homlokzata előtt oszlopokra támaszkodó félköríves árkádokkal megnyitott loggia húzódik.
állapot leírása:
A századvégen épült bérházak sorsát ez az épület sem kerülte el. Az épület Király utcai homlokzatáról lehullottak, alig felfedezhetők a kerámiadíszek. Homlokzatai, közlekedő terei az egykori díszítőfestést eltűntető, mára azonban rojtossá vált festésrétegek alatt nagyrészt még a második világháború nyomait őrzik. Számos nyílászáró-csere és átalakítás ellenére az épület homlokzatai, finom vonalú lépcsőháza helyreállítható.

átfedő műemlék:
Lakóépület (2009.08.08 18:04 QnJ)

Állapotjelentések

2010.12.15 10:37 rlevente állapot: 3 - pont: 4

Csak gratulálni tudok annak a tulajdonosnak vagy bérlőnek, aki az öntöttvas portál egyik oszlopát csak félig festette le, mondván, hogy addig terjed az ő tulajdona/bérleménye...

A ház többi része sincs jó állapotban: alig van rajta vakolat.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.008 km)
Lakóház (0.047 km)
Lakóház (0.054 km)
Lakóház (0.070 km)
Lakóház (0.097 km)
Lakóépület (0.098 km)
Lakóház (0.104 km)
iskola (0.107 km)