rövid leírás:
A Klauzál és a Nyár utcára néző, zártsorú beépítésben, a Nyár utcai oldalon hátrahúzott építési vonalon álló, "U" alaprajzú lakóház. A Klauzál utcai épület hétszintes, 2+3+1 tengelyes homlokzata színes téglaborítású. A homlokzatot a második emelet magasságától a 3-5. tengelyt magában foglaló, hullámívesen előreugró zárterkély uralja. A Nyár utcai épület hatszintes, hattengelyes utcai homlokzata a Klauzál utcai homlokzathoz hasonló tömegű, nagyrészt vörös téglaborítású. A 2-4. tengelyek íves kiugrású zárterkélyben állnak. A földszint síkjában, a belső udvarra felülvilágító ablakokkal nyíló egykori ülésteremben hatszögekkel áttört, tömör mellvédű balkon fut körbe. Az épületet Román Miklós és Román Ernő tervezte. Földszintjén, félemeletén és első emeletén kaszinó és vendéglő működött.

külső leírás:
A Klauzál és a Nyár utcára néző, zártsorú beépítésben, a Nyár utcai oldalon hátrahúzott építési vonalon álló, "U" alaprajzú bérház. A két magastetős utcai szárnyat függőfolyosós udvari szárny köti össze, melynek közepén áll a háromkarú lépcsőt befoglaló lépcsőház.
Klauzál utca 30.
Az épület hétszintes, 2+3+1 tengelyes homlokzata színes téglaborítású. A földszint és a félemelet négytengelyes. A kétszárnyú fakapu az első axisból nyílik, bal pillérén kőtábla, "Román Mikós és Ernő terve, Építette: Vámos Ödön okl. mérnök 1924" felirattal. A 2. és 3. tengelyben a földszinten és a félemeleten favázas üvegfalak találhatóak. A földszinten bejáratok nyílnak az egykori kaszinóba (a vesztibülbe és a ruhatárba), e fölött a galériaszint ablakai láthatók, az utolsó tengelyben nagyméretű ablakkal. A homlokzat a földszinten és a galériaszinten vörös téglával borított, felette a sárga tégla borítja a falfelületet. Az első emeleten (ahol egykor a kaszinó működött) mind a hat tengelyen végighúzódó egyenes, nyitott erkély található, posztamensekkel tagolt, mérműszerű mellvéddel.
Mögötte tengelyenként 1-1 ablak kapott helyet, kivéve a 4. axist, ahol a két oldalsó ablak közötti falmezőt absztrakt motívumokat ábrázoló tábla díszíti. A második emelet magasságától a homlokzatot a 3-5. tengelyt magában foglaló, hullámívesen előreugró zárterkély utalja. A második emelet ablakai az egész homlokzaton végigfutó, vörös téglából kirakott könyöklőpárkányra támaszkodnak. Az első két tengely páros-ablakai és a 6. tengely ablaknyílása előtt az első emeleti erkély kialakításához hasonló, sokszögű mellvédű erkély húzódik. Az emeleti ablakok az egész homlokzaton vörös tégla keretelést kaptak, egyszerű könyöklővel és szemöldökpárkánnyal. A középső 3 tengely íves attikával a mellette lévő axisok fölé nyúlik.
Nyár utca 29.
Az épület hatszintes, hattengelyes utcai homlokzata a Klauzál utcai homlokzathoz hasonló tömegű, nagyrészt vörös téglaborítású. A földszintet és a félemeletet négytengelyes, széles, háromosztatú nyílások törik át. A földszintről nincs bejárat a házba, csak egy ajtó, mely egykor a konyhába és étterembe nyílt. Az emeletek első tengelyében széles nyílás van, a 2-4. tengelyben karcsú, magas ablakok nyílnak, az 5-6. tengelyben két karcsú ablakot helyeztek el. Az első emelet nyílásai előtt a Klauzál utcai homlokzatéhoz hasonló balkon fut végig, a 3. axisban lévő falmező díszített. A második emelet első, és 5-6. tengelye előtt a már ismert, áttört mellvédű erkély látható. A 2-4. tengelyek íves kiugrású zárterkélyben állnak. A zárterkély ablakai könyöklőre támaszkodnak, köténymezőjük vörös téglaborítású. A zárterkélyt e felett sárga téglaborítása is kiemeli az épületből. A nyílásokat téglamintázatos, egyszerű keret övezi, könyöklőre támaszkodnak, szemöldökük nincs. A zárterkély két oldalán, a 4. emelet homlokzati síkja visszaugratott, helyén sárga téglából kirakott, áttört korlátú mellvéd látható. A zárterkélyt attika koronázza.

állapot leírása:
Állapota kielégítő köszönhetően első sorban a vakolatlan, téglahomlokzatnak. A földszintet és a félemeletet utólagos falazások, fúrások, áram és közművezetékek csúfítják, a falak átnedvesedtek, mállanak. A tetőszerkezet és az ereszek állapota elfogadható. Az épületbelsőben tatarozás szükséges.

Sajnos az utcaszinten már egyre látványosabbak a homlokzati hibák, a vezetékezés pedig nem lett túl esztétikusan megoldva, és akkor még enyhén fogalmaztam. Figyelmeztető jelleggel kell 3-ast adnom.

"Kopits-ház" (0.081 km)
"Horváth-ház" (0.109 km)