Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11552
törzsszám:
16127
szélesség (lat):
N 47° 29,890'
hosszúság (lon):
E 19° 3,458'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34212/3, 34212/4, 34212/5
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
A zártsorú beépítésben álló, hatemeletes, lapos tetős bérházat Wälder Gyula tervezte. Az épület egységes városrendezési koncepció része: a Madách sugárút elkészült, első szakaszán áll. Homlokzati kialakítása a Madách tér műemlék-együtteséhez igazodik.
külső leírás:
Madách út 1. szám alatti épület
Zártsorú beépítésben álló, hatemeletes, lapos tetős, vasbetonvázas bérház fogatolt alaprajzzal. Az első emeleten irodák, följebb lakások kaptak helyet. A földszinten egy üzlethelyiség és a bejárat, majd két üzlethelyiség található. A földszinti előcsarnokból kétkarú lépcső vezet az emeletekre. A kapubejárat fala a mennyezetig mészkőlap burkolatú. A lépcsőház sokszögű bővítménnyel az udvar felé tájolt. A lépcsőház ablakai fém-üveg szerkezetűek. A lift új.
Az utcai homlokzat a Fővárosi Közmunkák Tanácsának 1938-ban elfogadott előírása alapján, a 3. és 5. számú épületekkel egységesen kialakított, Wälder Gyula tervei szerint készült. A homlokzat négytengelyes. Az I. emeleten franciaerkélyek háromszárnyú ablakokkal, a II-VI. emeleten az első három tengely zárterkély, háromszárnyú ablakokkal, a negyedik tengelyben erkély látható. Az erkélykorlátok neobarokk, ornamentális kovácsoltvas rácsok.
A földszint és az I. emelet travertin burkolatú, a II-VI. emeleteket klinkertégla burkolja. A portálok dukkózott vaskeretből és krómozott szorítólécekből álltak.
Az udvari homlokzatra erkélyek, majd két tengelyben kétszárnyú ablakok nyílnak, melyeket a lépcsőház sokszögletű bővítménye követ, végül két tengelyben egyszárnyú, vízszintesen osztott ablakok. Az udvari homlokzat vakolt.

Madách út 3. szám alatti épület
Zártsorú beépítésben álló, hatemeletes, lapos tetős, vasbetonvázas bérház, négyfogatú alaprajzzal. A földszinten két galériás üzlet található, az udvar felé irodák kaptak helyet. Az épület és az udvar alápincézett. Az előcsarnok galériájáról a félemeleten irodák nyíltak, az I. emeleten ugyancsak irodákat helyeztek el. A II-VI. emeleten szintenként egy 2 szoba-hallos, egy 1 szoba-hallos összkomfortos, egy 1 szoba-hallos és egy garzonlakás épült. Az emeletekre kétkarú lépcső vezet, a lépcsőház nagyméretű ablakai vízszintesen négy részre osztottak. A lépcsőkorlát pálcarács, ornamentális betétekkel.
Az utcai homlokzat a Fővárosi Közmunkák Tanácsának 1938-ban elfogadott előírása alapján, az 1. és 5. számú épületekkel egységesen kialakított, Wälder Gyula tervei szerint készült. Az épület utcai homlokzata négytengelyes. A II-VI. emeleten az első három tengely zárterkély, háromszárnyú ablakokkal, a negyedik tengelyben erkély, melynek korlátja neobarokk kovácsoltvas rács.
A földszint és az I. emelet travertin burkolatú, a II-VI. emeleteket klinkertégla burkolja. A portálok dukkózott vaskeretből és krómozott szorítólécekből álltak.
Az épülethez az udvar felől földszintes toldalék épült. Az udvari homlokzaton középen a lépcsőház rizalitszerűen kiugró tömbje, melyhez kétoldalról kis, pálcakorlátos erkélyek csatlakoznak. A szélső tengelyekben egy-egy kétszárnyú ablak. Az udvari homlokzat vakolt.
Madách út 5. szám alatti épület
Zártsorú beépítésben, sarkon álló, hatemeletes, lapos tetős, vasbetonvázas bérház. Pincéjében óvóhely és raktárak találhatók. A földszinten a sarkon üzlet, a Madách út felől két üzlet, majd a bejárat és mellette ismét két üzlethelyiség. A félemeletet (a terveken közbetolt emelet) az üzletek galériái, valamint az előcsarnok légtere foglalja el. Az I. emeletre üzletek és irodák kerültek. A II., V., és VI. emeleten egy 1 szobás, egy 1 szoba-hallos és két 2 szoba-hallos lakás volt. A III-IV. emeletre előbb lakások, majd a módosított terv alapján irodák kerültek.
A Madách úti öttengelyes homlokzat Wälder Gyula tervei alapján készült, a Madách út 1. és 3. számú épületekével azonos kialakítású. Az I. emeleten franciaerkélyek, háromszárnyú ablakkal, a II-VI. emeleten két szélső tengelyben erkélyek, a középső három tengely zárterkély, a 2. és 4. tengelyben háromszárnyú ablakokkal, a középsőben egy-egy egyszárnyú ablakkal. A földszint és az I. emelet travertin burkolatú, a II-VI. emeleteket klinkertégla burkolja. A portálok dukkózott vaskeretből és krómozott szorítólécekből álltak.
A Rumbach utcai homlokzat két tengelyében háromszárnyú ablakok láthatók, az I. emeleten franciaerkélyek. Az erkélykorlátok neobarokk, ornamentális kovácsoltvas rácsok.
állapot leírása:
Az épületek állapota jó. Az udvari homlokzaton vakolathiányok láthatók.

Állapotjelentések

2010.12.11 09:35 rlevente állapot: 5 - pont: 6

Elfogadható állapot, a falfirkákon kívül más hibát nem találtam.

Az előző két jelentés téves, azok a képek a 849-es azonosítójú épületegyüttest ábrázolják.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.010 km)
Lakóház (0.025 km)
Lakóház (0.039 km)
Lakóépület (0.048 km)
Lakóház (0.051 km)
Ikerház (0.054 km)
Lakóház (0.060 km)
Lakóház (0.062 km)
Zsinagóga (0.074 km)
Lakóház (0.087 km)