Ikerház

rövid leírás:
A hétemeletes (hat+tetőemeletes), lapos tetős lakóépület-pár homlokzata egységet képez. A két épület tervezője (dr. Acsay László) és építtetője (Jakabffy Tibor) azonos, a két épület egyszerre, egységes homlokzattal készült.
A lakóház-pár a Madách sugárút elkészült szakaszához tartozik, folytatása a Madách téri műemlék-együttesnek.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, hatemeletes és tetőemeletes, lapos tetős, vasbetonvázas bérház-pár. A két, szomszédos épület homlokzata egységes kialakítású. A két épület T alaprajzú egységet képez.

Madách út 10.:
A II-VI. emeleten a homlokzat kőburkolatú, a szélső tengelyben franciaerkély, a következő három tengelyben az eredeti homlokzatsíkba ívesen forduló zárterkély (a sarokerkélyen háromszárnyú ajtóval, majd két kétszárnyú franciaablakkal). A homlokzatot fogazott főpárkány zárja, felette a tetőterasz áttört fémkorlátja. Az L alakban bővített udvari szárny homlokzatán I. emelettől két tengelyben pálcakorlátos erkélyek, az oldalhomlokzaton egyszárnyú ablakok, majd egyszárnyú ablakok és erkély látható. Az udvari homlokzat vakolt, az udvar kőburkolatú.

Madách út 12.:

Az épület utcai homlokzatának teljes szélességében a fém-sorportál fölé négyzethálós osztású acélszerkezetű üvegfalat függesztettek, fémprofil keretezéssel. A II-VI. emeleten a homlokzat kőburkolatú.
A háromtengelyes homlokzat első két tengelyében zárterkély (franciaablakkal, illetve sarokerkéllyel), a szélső tengelyben franciaerkély. A sarokerkély erkélylemeze és korlátja megszakítás nélkül folytatódik a szélső franciaerkély lemezében és korlátjában. A homlokzatot fogazott főpárkány zárja, felette a tetőterasz áttört fémkorlátja. Az udvari homlokzaton két keskeny egyszárnyú ablaktengely mellett a lépcsőház fa-üveg szerkezetű ablak következik, utána ismét keskeny ablak. A bővítményen pálcakorlátos erkélyek. Az udvari homlokzat vakolt.
Az épület utcai homlokzatán a fém-sorportál fölé négyzethálós osztású acélszerkezetű üvegfalat függesztettek, fémprofil keretezéssel.
állapot leírása:
Az épület állapota jó. A nyílászárók és az udvari erkélykorlátok egy részét kicserélték. Az előcsarnokban a falburkolatra oda nem illő levélszekrényeket és falikarokat, illetve hirdetőtáblát szereltek fel.

Változatlan az állapota, a homlokzatra ráférne némi tisztítás.

Zsinagóga (0.052 km)