Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A zártsorú beépítést lezáró, U-alaprajzú sarokbérház kilenctengelyes Nagydiófa utcai és 6 tengelyes Dohány utcai homlokzatai négyszintesek, a sarok íves kialakítású. A Nagydiófa utcai homlokzat középső 3 tengelye, valamint a Dohány utcai 6. tengelye erőteljesen rusztikázott lizénákkal elválasztott, kis kiugrású rizalitban áll. A Nagydiófa utcai és a sarokrizalit első, valamint a sarokrizalit második emeletén, konzolos alátámaszású erkély van. A falazat vízszintesen sávozott, az emeleteket erőteljes osztópátkányok tagolják. Az ablaknyílások könyöklőn ülnek, szemöldökük hangsúlyos, vízszintes, oromzatos, vagy íves. A homlokzatokat konzolsoros, a rizalitoknál nagyobb, ívelt konzollal alátámasztott, fogrovatos párkányzat zárja le. A belső udvaron kovácsoltvas korláttal kísért függőfolyosók futnak körbe. A kapuval szemben vörösmárvány faragott fali-csorgókút áll. A kapualjat tagozott hevederívek csehsüveges boltszakaszokra osztják. A lépcsőt kovácsoltvas korlát kíséri.
külső leírás:
Zártsorú beépítést lezáró, U-alaprajzú sarokbérház. Harmadik szárnya az udvar felé nyúlik. Kilenctengelyes Nagydiófa utcai és 6 tengelyes Dohány utcai homlokzatai négyszintesek, a sarok íves kialakítású. A Nagydiófa utcai homlokzat középső 3 tengelye, valamint a Dohány utcai 6. tengelye erőteljesen rusztikázott lizénákkal elválasztott, kis kiugrású rizalitban áll. A rusztikázott földszinten magas, íves nyílások sorakoznak, bennük fatáblás, kovácsoltvas rácsos ajtók és ablakok vannak. A sarok íves falmezőjét szintén íves ajtónyílás töri át. A földszintet széles, párkányzat választja el a vakolatsávos díszítésű emeleti zónától. Az első emelet ablakait ión pilaszterek keretezik, alattuk ballusztrádos kötény van, magas, összetett szemöldökük háromszöges oromzatú, a rizaliktokban és a sarkon íves kialakítású. A Nagydiófa utcai rizalit középső tengelyei elé és a sarokra konzolos alátámasztású erkély került, az ablakokat erőteljes, közös szemöldökpárkány fogja egységbe. A saroktengelyt erőteljesen rusztikázott lizénák és ión fejezetű, sima pilaszterek keretezik. A második emelet ablaknyílásai konzollal megerősített könyöklőn ülnek, vakolatkeretesek, szemöldökük vízszintes, erőteljes. A rizalitok ablakainak köténydíszei az első emeleti párkányzaton nyugszanak, szemöldökük ívelt. A sarkon konzolos alátámasztású kovácsoltvas korlátos erkély van, a mögötte nyíló ablak vakolatkeretét zárókő díszíti, szemöldöke emelt, konzolsoros, az erkélyajtót keretező pilaszterek korinthoszi oszlopfőt viselnek. A harmadik emeletet hangsúlyos, törtvonalú párkány választja el a homlokzat többi részétől. Az ablakok ezen a párkányon ülnek, szalagkeretesek, szemöldökmezőjükben virágfüzérrel díszítettek, az egész homlokzaton dór pilaszterekkel elválasztottak. A rizalitok ablakainak szemöldöke hangsúlyos. A homlokzatokat konzolsoros, a rizalitoknál nagyobb, ívelt konzollal alátámasztott, fogrovatos párkányzat zárja le. A saroktengely pilaszterei dór fejezetűek.
A belső udvar homlokzatai a földszinten nútozottak, ablaknyílásai vakolatkeretesek. Az emeletek előtt pálcás, kovácsoltvas korláttal kísért függőfolyosó fut körbe. Az udvar bejárattal átellenes oldalán ívelt, mélyített vaknyílások és lizénák váltakozó sora díszíti a szomszédos udvartól elválasztó falazott kerítést. A kapuval szemben vörösmárvány faragott fali-csorgókút áll.
állapot leírása:
Az épület külső és belső homlokzatai teljesen épek, helyreállítottak. A kapuk zöldre mázoltak, faragásaik épek. A kapuban az üvegek mai katedrálüvegekre cseréltek. A kapualjat, illetve az előcsarnok falait szintén az utóbbi időben festették újra, de a lábazatokon 1m magasságig már felázások, vakolatmállások láthatók. Ez a vizesedés az utcai homlokzatok felületén is látható.

Jellegzetes belvárosi historizáló lakóház, változatlanul jó állapotban.

Thonet-udvar (0.058 km)