Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, kétemeletes, 3+1+3, ill. 3+(2)+3 tengelyes, körbezárt belsőudvaros, kora-ekletikus lakóház. Palota jellegű homlokzat, középtengelyben nyíló kapubejárat, eredeti fa kapuszárnyakkal. Az első szinten volutás konzolokkal alátámasztott erkély, felette a második szinten timpanonos szemöldökpárkánnyal lezárt oszlopos párosablak, az ablakok között kariatidaszobor.
Síkfödémmel fedett, félköríves boltozattal választott kéttraktusos kapualj. A körülfutó függőfolyosón, a lépcsőházban eredeti kovácsoltvas korlát, helyenként értékes padlómaradványok.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, kétemeletes, 3+1+3, ill. 3+(2)+3 tengelyes, körbezárt belsőudvaros, kora-ekletikus lakóház. Palota jellegű homlokzatának földszintjén rusztikus kváderezett architektúra, félköríves ablakokkal, a középtengelyben nyíló félköríves keretezett, felülvilágító-ablakos kapubejárat eredeti fa kapuszárnyakkal. A bejárat fölött az első szinten volutás konzolokkal alátámasztott erkély, felette a második szinten timpanonos szemöldökpárkánnyal lezárt oszlopos párosablak, az ablakok között kariatidaszobor. Az első szintet és a balluszteres könyöklőkkel, konzolos kerettel ellátott ablakokat dór jellegű párkány, a második szinten lévő ablakokat timpanonos oromzat zárja. A középen lévő erkély eredetileg balluszterekkel díszített volt, ma vaspálcás korlát van előtte. Volutás konzolokkal alátámasztott koronázópárkány zárja.
állapot leírása:
A ház felújítására pályázat útján szerzett anyagi erőforrásokkal a felújítás jelenleg is folyamatban van. A főhomlokzat frissen helyreállítva, a kapualj és a lépcsőház szintén a homlokzattal harmonizáló színben festve, a plasztikai díszítések fehérrel kiemeltek. A kapualj és a lépcsőház padlóburkolata ép. A lépcsőkorlátok egy-két elem kivétellel megvannak, de ezeket a meglévők alapján lehet pótolni. A függőfolyosó korlátjai szintén épek.
A belső udvar rossz állapotban van: beázások következtében málló vakolatok, különböző módokon festett felületek - az egyes lakások lakóinak feltehetően önerejéből végzett állagmegóvó munkái -, a falon kívül vezetett vezetékek, csövek stb. Egyes lakásoknál új nyílászárók kerültek behelyezésre, de ezek a régiek arányait követik. Az udvar felújítási munkálatai jelenleg is tartanak, ill. újabb pályázati erőforrások vannak kilátásban a munkák folytatásához.

Tökéletes állapotú a lakóház, az emeleti résznél lévő homlokzati szobordísz különösen szép.

"Bánd-ház" (0.078 km)