rövid leírás:
Krausz János tervei alapján épült, zártsorú beépítésben álló, hatszintes, 1+1+1 tengelyes lakóház. A földszint és a középső tengelyben elhelyezkedő zárterkélysor kőborítású, melyet a két szélső tengelyben volutás konzolokkal alátámasztott erkélyek kísérnek. A tojásléces, erőteljes zárópárkány fölött az 5. emeleten a homlokzat tört vonalát követő ballusztrád húzódik, mely mögött a homlokzat visszaugratott.

külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, 6 szintes, lapostetős, 1+1+1 tengelyes, megközelítőleg négyzet alaprajzú épület. A földszint és a középső tengelyben elhelyezkedő zárterkélysor vakolatlan, kőborítású. A földszinten 2-2 üzlethelyiségbe vezető ajtó között nyílik az íves fülkében, mélyen ülő, kovácsoltvassal díszített tölgyből faragott, kétszárnyú kapuzat, melyet a zárterkély 2-2 plasztikus konzola keretez. A földszint és az első emeleti zárterkély kőborítása vízszintesen sávozott. A középső tengelyt a két szélén elhelyezett kőváza emeli ki, ablaka erőteljes könyöklőpárkányra támaszkodik, két oldalán 1-1 volutás konzolokkal alátámasztott balkon nyílik. A báboskorlátok sarkait 1-1 kőváza emeli ki, az ablaknyílást faragott zárókő díszíti. A második emeleten a balkonok a zárterkélyhez csatlakoznak, a ballusztrád a középső tengely ablaknyílása alatt is megjelenik. A 3. és 4. emelet azonos kialakítású: középen zárterkély, nagyméretű ablakokkal, könyöklőrácsokkal, két oldalán 1-1 különálló, három íves, volutás konzollal alátámasztott rácsos balkonnal. A tojásléces, erőteljes zárópárkány fölött az 5. emeleten a homlokzat tört vonalát követő, a rizalit széleit hangsúlyozó volutákkal díszített balluszrád húzódik, mely mögött a homlokzat visszaugratott.
Az udvari homlokzat teljesen díszítetlen, ablakok, és vasrácsos, kis erkélyek törik meg.

állapot leírása:
Az épület állapota kívül belül jónak mondható. A homlokzaton csak a párkányokon látni néhány helyen vakolatlemállásokat. A kapualj és az előcsarnok mennyezetének festése újabb keletű, a lépcsőházban néhány helyen a vakolat lehullott, a falak átnedvesedtek. Az előcsarnokban található 1-1 kőváza sérült.

Továbbra is nagyon szép az épület, igazi gyöngyszem.

"Horváth-ház" (0.069 km)