Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11564
törzsszám:
16135
szélesség (lat):
N 47° 29,873'
hosszúság (lon):
E 19° 3,488'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34203/2
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
Hatemeletes és tetőemeletes, lapos tetős, vasbetonvázas lakóépület a két világháború között tervezett Madách sugárút egyik elkészült eleme. Az épületet Tauszig Béla és Róth Zsigmond, illetve Faragó Sándor tervezte.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben, saroktelken álló, hatemeletes és tetőemeletes, lapos tetős, vasbetonvázas bérház. Bejárata a Rumbach Sebestyén utcai homlokzatról nyílik.
Az utcai homlokzat teljes egészében travertin burkolatú. A földszintet és a félemeletet nagyméretű fémportálok fogják egybe, a födémsávokban reklámfelületeket alakítottak ki. A Madách Imre úti homlokzat háromtengelyes, az I-VI. emeleten az első tengelyben erkély, a 2-3. zárterkély, háromszárnyú franciaablakkal. A lekerekített sarkon a homlokzat vonalát követő ívelt erkély, melyre középen kétszárnyú ajtó, kétoldalt egy-egy kétszárnyú ablak nyílik. A Rumbach utcai homlokzat zárterkélyén két kétszárnyú ablak, majd egy keskeny egyszárnyú ablak és nyitott erkély látható. Az erkélykorlát mindenütt hullámvonallal kombinált kovácsoltvas rács. A VI. emelet fölött lemezpárkány fut végig, fölötte a tetőterasz áttört fémkorlátja. Az udvari homlokzaton a lépcsőház íves ablaka jelenik meg, a Madách Imre úti szárnyon egy ablak és egy kis erkély, a Rumbach utcai szárnyon erkély látható.

állapot leírása:
Felújítás, átalakítás során veszélybe kerülhetnek a modern építészetre jellemző értékek: külső és belső burkolatok, nyílászárók, esetleg a tetőterasz is.

Állapotjelentések

2009.12.10 12:58 prozak01 állapot: 5 - pont: 4

Jó állapotú, a környezetbe remekül illő puritán, modern ház.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.017 km)
Zsinagóga (0.025 km)
Lakóház (0.031 km)
Ikerház (0.033 km)
Lakóház (0.040 km)
Lakóház (0.054 km)
Lakóház (0.058 km)
Lakóház (0.070 km)
Lakóház (0.074 km)
Lakóház (0.080 km)