rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló háromemeletes, a földszinten 4, az emeleteken 1+2+2+1 tengelyes, körülépített udvaros historizáló lakóépület, homlokzatán gazdag épületszobrászati elemekkel: kezében lándzsát tartó harcos baldachinos fülkében álló szobra, szörnyalakok, reliefek. Különlegesen díszes főpárkány, a belsőben igényes részletek. Épült 1900-ban, Kende Ignác tervei alapján.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló földszint+3 emeletes, a földszinten 4, az emeleteken 1+2+2+1 tengelyes, körülépített udvaros historizáló lakóépület.
Karcolt kváderes kialakítású földszintjén csúcsíves záródású, karcsú oszlopok által közrefogott falfülkékben elhelyezett négy tengely áll. Közülük az 1. egy modernre cserélt üzletajtó, a 2. és 3. egy-egy ablak, utóbbiak között a homlokzaton az oszlopok vállának magasságában végigfutó fogsoros párkány fölött mérműves ablak, alatta elfalazott ajtó figyelhető meg. A 4. nyílás az oszloppárok által közrefogott, gazdagon tagolt csúcsívvel lezárt bélletben elhelyezett, eredeti asztalosszerkezetű bejárati kapu. A nyílások záradékának ívmezői gazdagon díszítettek. A homlokzat emeleti szakaszának nyíláskiosztása 1+2+2+1, a szélső tengelyek a széleken kváderezettek, mintegy rizalit-szerűen kiemeltek. Az 1. emeletei ablakok alatt rozettákkal díszített mellvédpárkány fut végig a homlokzaton. A szélső két tengely mellett a párkány kilép a homlokzat síkja elé, rajta szörnyalakok ülnek. A szint középső két ablakai kettős kapcsolt ablakok. Az állótéglány alakú ablakok fogsordíszes csúcsíves keretezésben állnak, az ablakok feletti ívben reliefek figyelhetők meg. Az 1. emelet 2. és 3. ablaka között a középtengelyben baldachinos fülkében jobb kezében lándzsát tartó páncélos vitéz szobra áll. Szintén oszlopok által közrefogott, csúcsíves keretezésben állnak a 2. emelet ablakai, középen fekvőtéglány alakú, vakolatkeretezett falmezőben két páncélos vitéz által közrefogott koronás címerpajzson az építési év (1900) látható. A 3. emelet nyílásai hasonló kiosztásúak, azonban itt az ablakok egyenes záródású keretelésben állnak, mellvédpárkányuk a homlokzaton végigfut. Ezen a szinten a középtengelyben kőrácsos rozetta figyelhető meg. A homlokzatot fából kialakított, impozáns méretű, konzolokkal alátámasztott csúcsívek alkotják.
A körülépített udvaron a csúcsíves ablakokkal tagolt homlokzatú jobb oldali épületszárny középen megszakad, a szárny két szakaszát kis méretű, földszintes építmény kapcsolja össze. E megszakított szárny utca felé eső szakaszában áll a több szakaszra osztott, keresztboltozattal fedett kapualj és a lépcsőház (falán eredeti lakónyilvántartó tábla), a lépcső korlátja kovácsoltvas munka. A másik három épületszárny emeletei előtt kovácsoltvas mellvédkorlátú függőfolyosó fut végig.

állapot leírása:
Az épület jó állapotú, bár utcai homlokzatának összképét rontják a részben elfalazott, illetve átalakított üzletportálok.

Nem javult az állapota, sőt -érdemes megnézni a Síp utcai homlokzat utcaszintjét. Akik a graffitizőket védik mondják hogy ez "művészet", úgyhogy nyilván Michelangelo-, vagy Monet-féle magasságoknak lehetünk tanúi.

"Schiffer-ház" (0.088 km)