rövid leírás:
A Wesselényi és a Kazinczy utcák sarkán zárt utcavonalas beépítést lezáró ötemeletes, E alaprajzú, kétudvaros szecessziós lakóépület. Épült 1908-ban Schwarz Jenő tervei szerint. 1924-ben a tulajdonos 1. emeleti lakását Kozma Lajos tervei alapján alakították át. Gazdagon díszített hullámzó felületű, angyal és növény ornamentikájú homlokzatán pálmát tartó allegorikus nőalakok, a sarkon kör alakú zárterkély. A belsőben díszes bejárati előtér, márványoszloppal, kőpaddal.
A sávozott vakolatkiképzésű homlokzatot vízszintesen osztópárkányok, illetve az egyszerű főpárkány, függőlegesen az emeleteket átfogó zárterkélyek tagolják.
A 12 tengelyes Wesselényi utcai homlokzat földszintjén, a 6. tengelyben elhelyezett kapu kivételével egyenes záródású üzletajtók, illetve ablakok nyílnak. Felettük, az 1. emeleten nagyméretű, keretezetlen, szegmentíves nyílásokból álló ablaksor húzódik, szemöldökükre a sávozás ráfordul. Mellvédmezőjük függőlegesen vájatolt díszítésű. A 2-5. emeleti homlokzatszakaszt zárterkélyek osztják több, egymástól jól elkülönülő részre. A bal oldali, négytengelyes szakasz 2. tengelyében a 2-3-4. emeletet átfogó, kis kiülésű, ívelt zárterkély áll, benne hármas kapcsolt ablakok nyílnak. Felette, az 5. emeleti 2. tengely előtt falazott mellvédű erkély áll, mellvédmezőjében nagyméretű stukkódíszítéssel. A homlokzatszakasz nyílásai a 2., 3. és 5. emeleten egyenes záródásúak, a 4. emeleten kosárívvel lezártak. Hasonló kialakítású nyílások figyelhetők meg a többi homlokzatszakaszon is. A 4. tengelyben a 3. és 5. emelet nyílása előtt ívelt erkély áll, előbbi kovácsoltvas, utóbbi falazott mellvéddel. Az 5-6. és a 9-10. tengelyek előtt 1-1, a 2-5. emeleteket átfogó, 3-3 vaskos konzollal alátámasztott, törtívű oromzattal lezárt, erőteljes kiülésű zárterkély áll. A két erkély kialakítása megegyezik, szélein, a 4. és 5. emelet magasságában kannelurás díszítésű, fejezetes oszlopok állnak. A 3. és 4. emelet ablakai között babérkoszorút tartó szárnyas nőalak domborműve figyelhető meg. Az erkélyek nyílásainak kialakítása hasonló a már ismertetett homlokzatszakaszon megfigyeltekhez, azonban itt az 5. emelet nyílásai is kosáríves záródásúak, a mellvédmezők gazdagon díszítettek, valamint az oromzatban mélyített, kör alakú faltükörben szív alakú ablak áll. A két zárterkély közötti 7. és 8. tengelyben a 2. emelet magasságában két kovácsoltvas mellvédű erkély áll. Szintén erkély látható a 4. emelet két nyílása előtt, ez azonban erőteljes konzolokkal alátámasztott falazott mellvédű. A 11. tengelyben a 3. és az 5. emelet előtt áll erkély, kialakításuk azonos a 4. tengelynél már leírtakkal. Az épület sarkán a 2-5. emeleteket átfogó, kör alaprajzú zárterkély áll, nyílásai hármas kapcsolt ablakok.
A Kazinczy utcai homlokzat hasonló ritmusú és kialakítású.
Jó állagú, jól karbantartott épület.
"Schiffer-ház" (2010.02.27 10:07 prozak01)

Az állapota valamelyest változatlan -bár a valamikori Szóda helyén kiírt "Gettó Gulyás" elnevezés azért kicsit jóízlésbe ütköző..de nem vagyunk egyformák

"Schiffer-ház" (0.036 km)