Mauthner Ödön féle vetőmagnagykereskedés

Régi
Vegyes
rövid leírás:
A vetőmag nagykereskedés és előkertes bérháza által formált épületkomplexum az ipari építészet és a historizáló polgári építkezés egységének példája. A bérház ("A" épület) a Rottenbiller utcára nyílik, előkertes, historizáló stílusú, 1890 körül épült. A bejárattal szemközt áll a régi magtár ("F" épület), amely kétszintes, és 1893-ban már állt, akárcsak a "B", "C" és "D" épületek. A "B" és a "C" jelű épület egyaránt háromemeletes, iroda és magosztályozó, valamint a postázó működött bennük. Az udvart keresztben a "D" épület zárja, ez volt egykor a magtisztító ház. Az udvar oldalhatárán a hatszintes, új magtár ("E" épület) húzódik. A modern építészet előfutárának tekinthető épület 1910-11 között létesült Hanatschek Emil tervei szerint, Wellisch Andor és Gyula kivitelezésében.
"A" épület
A komplexum bejárata a Rottenbiller utcára néző bérházból nyílik ("A" épület). Ennek nyeregtetős, kétemeletes homlokzata 1+2+6+2+1 tengelyes. A vakolatsávozott földszintet egyszerű kiképzésű ablakok tagolják. A középső két tengelyben helyezkedik el a nagyméretű kapu. Az első emeleten az ablakok timpanonnal díszítettek, ezek csúcsát Pán maszkok törik meg. A kapu felett báboskorlátos erkély látható. A 2-3 és a 10-11-es tengelyek kiskiülésűek, szélüket sávozott falzóna kíséri egészen a főpárkányáig. A második emeletet lizénákkal elválasztott, vízszintes szemöldökű ablakok tagolják, a szemöldökök között -a lizénák fejezeteként- füzérrel díszített groteszk maszkok sorakoznak. A főpárkány konzolsoros.
Az udvari homlokzat szabálytalan "U" alakú. Az utcai szárny mindhárom szintje részben vagy egészben loggiás kialakítású. A középső szinten csak két, a fentivel megegyező -beüvegezett- ív található, a kapu felett 3 ablak és egy szoborfülke sorakozik. A földszinten a kapubejáró jobb és baloldalán 2-2 üvegezett loggia került kialakításra (balra a lépcsőház található). A K-i, rövidebb szárnyon, a két homlokzat csatlakozásnál mind a két emeleten rövid függőfolyosó látható. Ezt követi egy kiugró tengely két ablakkal (a felső a tetőszint fölé nyúlik). A vele szemben elhelyezkedő hosszabb, rácsos-függőfolyosós szárny 5 tengelyes. A középső szint konzolos függőfolyosója folytatódik a következő épületen (a rács nem). Itt is fellelhető a szemközti szárny végén található kiugró tömb. Az utcai és a Ny-i szárny találkozásához az első emelet magasságáig tartó külső lift csatlakozik. Az épület főkapuja újabb keletű, a többi nyílászáró zömében eredeti.

"E"épület
Az 1910-11-ben épült "új magtár" 6 szintes, 8 tengelyes ("E" épület). A középső tengely fölött kis tetőtérbe nyíló nyeregtetős ablak nyílik. Az ablakok fektetett téglalap alakúak, közöttük a földszinttől a tetőzetig tartó nyerstégla lizénák húzódnak. Vékony téglasávok sorakoznak vízszintesen a könyöklő és a párkány zónájában is. Az ablakok vízszintes fémszemöldökén 3 kis rozetta látható. Üvegezés nagy része valószínűleg eredeti.
állapot leírása:
A bérház szárny ("A") leromlott állapotú. Az "régi magtár" ("F") állapota kielégítő. Számos helyen beázási nyomok láthatók, belseje lelakott, elhagyatott (udvarra néző földszinti tereinek nagy részét most is bérlik). Az "új magtár" ("E") épületének állapota jó, bár néhány helyen átázásra utaló foltokat itt is látni (mennyezet és lábazat).

Változatlan állapotban van, kisebb felújítást igényelne.