Róheim-villa

Régi
villa
helyrajzi szám:
29772/1 <span class="gray">(környezet: 29771, 29772/11, 29772/12, 29772/13, 29772/14, 29772/15, 29773)</span>
rövid leírás:
A Róheim Sámuel fakereskedő megrendelésére, Pollák Manó tervei szerint 1900-ban épült villa neobarokk stílusjegyeket hordoz. A hozzá tartozó istállót lebontották. Belsejének különösen gazdag díszítőszobrászati, festészeti és iparművészeti részletei (faragott lépcsőkorlátok, mellvédek, ajtórácsok, kandeláberek, csillárok, kazettás mennyezet) orientális motívumokkal, valamint neobarokk és neoreneszánsz stílusban készültek.
külső leírás:
Előkertes, szabadon álló, kétszintes villaépület, palával borított magas tetőzettel és pinceablakokkal tagolt rusztikus, terméskő lábazattal. A Hermina út irányába néz az 1+fél+1+fél+1 tengelyes főhomlokzat. A háromnegyed részt vízszintesen fugázott, felső negyedében téglával borított földszinti kiképzés az egész épületen körbevonul. A reprezentatív középső axis kiugrik, két oldalán dőlt falazatú, fél-fél tengely található, melynek a földszintjén 1-1 ablak, emeletén 1-1 oszlopos, báboskorlátos balkon látható. A központi és a Pálma utcai tengelyen (DK) 1-1 nagyméretű faragott ajtó található, melyek a homlokzat elé ugró körablakokkal tagolt, terméskő lábazatú, báboskorlátos teraszra nyílnak. A már említett Pálma utca irányába eső tengely emeleti szintjén egyszerű, záróköves ablak látható, mely megegyezik a főtengely másik oldalán (ÉNy) lévővel. Az ÉNy-i oldal földszintjén nyíló ablak íves-timpanonos.
Az emelet téglaborítású. A díszes középső tengelyben hármasablak kapott helyet, mely az előtte elhelyezkedő enyhén kiugró erkélyre vezet. Ennek két oldalán található a már említett 1-1 kicsiny, oszlopos balkon. A hármasablak feletti lunettában kartus látható, felette két oldalról alul íves, felül timpanonban végződő, maszkos zárókővel díszített, kiugró homlokzati diadalív.
Az épület DK-i, Páva utcai homlokzata 6 tengelyes. Az első tengely - a többi öthöz képes visszasüllyesztve - felépítésében hasonló a főhomlokzat középső axisához, azzal az eltéréssel, hogy ez nem ugrik előre. Az emeleti, timpanonos ablak is jóval visszafogottabb díszítésű, nincsenek oszlopok, a báboskorlátos erkély alig ugrik előre és a két kis balkon is eltűnt. Az alatta található nagyméretű kosáríves, növényi ornamentikával díszített ablak kialakítása a főhomlokzatéval hasonlatos. A következő tengely és az azt kísérő falzóna dőlt síkú, ez vezeti át a falazatot az előrébb található többi 5 tengelyhez. Ez, és a többi tengely nyílásai - az ötödiket kivéve - a földszinten íves timpanonnal díszítettek. Az emeleti ablakok vízszintes szemöldökét hangsúlyos zárókő tagolja, két oldalon 1-1 virágfüzérrel, fölöttük faltükörrel, két oldalt - a füzérek felett - 1-1 kannelúrázott konzollal díszítettek. Az ötödik tengely - mely a kiugrott falrészen található 5 ablak középsője - földszintjén enyhén előreugró falrész található a többivel azonos szegmensíves ablakkal (az íves timpanon elmarad), az emeleten 2-2 kannelúrázott konzol díszíti az ablakot, mely előtt kis erkély látható míves rácsozattal, közepén az "R" jelzés nyilván az építtetőre utal.
Az épület ÉK-i (hátsó) homlokzata szabálytalan "U" alakú és aszimmetrikus. A 2-3-1 axisból az első 2 kialakítása megegyezik a délkeleti (Pálma utcai) homlokzatéval, azzal az eltéréssel, hogy a földszinti ablakok felett nincs íves timpanon. A süllyesztett középső rész háromszintesre nő, a három tengely két szélsőjében ikerablakok helyezkednek el (ornamentikájuk azonos az első kettővel). Közöttük az íves attikafalazattal hangsúlyozott "középső" tengely látható, a legfölső szinten timpanonos-záróköves kiképzésű ablakkal (a többi részlete az előbb leírtakkal azonos). Az 5. tengelyhez az 1970-es években külső liftet szereltek. A homlokzat utolsó tengelyének tetőzete csúcsos, alatta a tengely kialakítása a 4. ("középső") tengellyel azonos, de a 2. szint egyenes szemöldökű ablaka vakablak.
Az északnyugati homlokzat 2+fél+1+fél+1 tengelyes. Az első kettő tetőablakos, a földszinti timpanonokat leszámítva megegyezik a Pálma utcai homlokzat ablakainak kiképzésével. Az utána következő fél-1-fél tengely kétszintes, de az emeleti rész erősen be van süllyesztve, hogy elé - s így a földszint fölé - konzolos, rácsos erkély kerülhessen. Itt az ablakok az első két tengellyel (s ez által a Pálma utcai és a hátsó homlokzati ablakok egy részével is) azonosak. A földszinti rész tengelye (a fél-fél között) enyhén előreugrik, rajta nagyméretű kosáríves ablak található, zárókövén Medúza-fejjel, a szegélyező félaxisokon körablakok láthatók. Az utolsó axis a többihez képes erősen visszasüllyesztett, s ez által az erkélyre nyíló ablakokkal egy síkban helyezkedik el. Ennek, valamint a mellette található tengely szintbéli különbségének találkozásánál található a főbejárat (a főhomlokzatra merőlegesen), mely elé a mozgássérültek segítése érdekében rámpát emeltek. A bejárattól egészen a homlokzat végéig tart az épülettel egykorú, vas-üveg szerkezetű kis előtető.
Az épület külső ablakai és nyílászárói - kevés kivételtől eltekintve - eredetiek. Ezek különösen a nagyméretű kosáríves ablakokon, a főbejáraton valamint a főhomlokzat két, teraszra nyíló ajtaján láthatók jól. Az épület kertjében egykor valószínűleg szökőkút állhatott, noha erre utaló jelek a tervrajzokon nem szerepelnek. Ismeretlen az eredete (talán a szökőkúthoz tartozhatott) annak a fekvő női akt márványszobornak is, mely itt található. A kertet szép míves kovácsoltvas-kapu és kerítés veszi körül a Hermina úti és a Pálma utcai oldalról.
állapot leírása:
Állapota kielégítő, külső-belső tatarozás kb. 10-15 éve lehetett. Az ereszek zömében jól működnek. Sajnos a nagy belmagasságú padlás ázik. Helyenként a vakolat leomlott (kívül-belül is) és a só is kiütött, különösen a lábazati zónákban. A belsők lelakottak.

Az előző jelentéshez képest ismételten némi állapotromlás figyelhető meg. Az épület múltjához méltatlan állapot, gyakorlatilag semmilyen karbantartásnak a nyoma nem észlelhető.