Debreceni Első Takarékpénztár

pénzintézet
bank
bérház
Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló 3+tetőtér szintes, összetett homlokzatú lekerekített sarkú saroképület a Kossuth és a Piac utcák találkozásánál. A Piac utcai homlokzat 14 tengelyes, ahol a 2. a 6., 7., 8. 9. 10. és a 14. tengelyek zárt erkélyek formájában kiugranak a homlokzati síkból, a 8. és 12. tengelyekből kapu nyílik. A Takarékpénztár helyiségein kívül a földszinten üzletek, a Kossuth utcai oldalon az emeleten eredetileg kaszinó, a pincében sörcsarnok és vendéglő, az emeleten tizenhét luxus bérlakás helyezkedett el. A homlokzaton az ipar, a kereskedelem a földművelés jeleneteit bemutató domborművek, allegorikus alakok. Az épületet ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte, a szobrászati díszt Somogyi Sándor készítette.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló 3+tetőtér szintes, összetett homlokzatú lekerekített sarkú saroképület a Kossuth és a Piac utcák találkozásánál. A Piac utcai homlokzat 14 tengelyes, ahol a 2. a 6., 7., 8. 9. 10. és a 14. tengelyek zárt erkélyek formájában kiugranak a homlokzati síkból, a 8. és 12. tengelyekből kapu nyílik (a lakások illetve a pénztári hivatali terem és az igazgatósági irodák). Az előbbi rekonstrukció, az utóbbi viszont eredeti formájában megmaradt sárgaréz dombornyomásos borítás. A kirakatokkal borított földszintről további 2 üzlethelyiség is nyílik: egy kisméretű édességbolt az 5. és egy nagyobb méretű ruházati bolt a 10. tengelyből. Ez utóbbiban az eredeti balkonrácsozat is megmaradt. Az épület első, karcsú tengelyét követően a 2. és 14. tengelyben a 2. emeletig 6-6 karcsú pilaszterrel tagolt, íves zárterkélyek húzódnak végig, melyekben két szinten keskeny ablakok nyílnak. Ezek fölött - a homlokzat visszasüllyedésével - 2-2 karcsú pillérrel díszített nyílt erkélyek következnek, két oldalukon 1-1 konzolt tartó stukkófigurával. Fölötte a tetőtérbe nyúló, íves attika nyílik. A 6-10 tengelyek "U" alakzatban zárt erkélyeket alkotnak: 6 és 10-es tengelyekben mind a 3 emeletet átfogják, e két sort alul az első emelet zárterkély-sora köti össze. E közötti két szinten (2. és 3. emeletek) oszlopos, majd teljesen nyitott balkonok találhatók 3-3 ablakkal. A 3. emelet zárt erkélyeinek ablakai fölött található homlokfalakat domborművek lepik el, csúcsait 1-1 ércből öntött sas figurája koronázza. Mögöttük a tetőtérbe 2-2 hosszúkás, állított téglalap alakú ablakkal nyíló attika látható, díszes toronysisakkal. Közöttük található 3 ablakos nyitott balkon nyílásai között 1-1 páros oszloppal tagolt attika emelkedik a tetősíkba. Az oszlopok által 3 részre felosztott attikán domborműjelenetek kaptak helyet (valószínű az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés allegóriái.). E fölött a középen megemelkedett tetőtérbe nyíló 5 padlásablak helyezkedik el. Ezt a 3 zárterkélyes egységet (2, 6-7-8-9-10, 14) 3-3, a fal síkjában maradó tengely köti össze. Ezek az 1. és 2. emeleteken szegmensíves ablakok, a 3. emeleten nyitott, vékony pillérekkel tagolt és áttört, egymástól elszeparált mellvédekkel kísért erkélyek. A pillérek fejezeteit mellképek díszítik. Igénytelen emeletráépítés - ezen a homlokzaton - az 1-5 tengelyek között található (a 2., tengelyben az attikaablakokat átalakították).
A Kossuth utcai homlokzat 13 tengelyes, ennek ellenére jóval rövidebb, mint a Piac utcaié. A míves kapu a tiszti klub helyiségeibe a 7. tengelyből nyílik (rekonstrukció). Az első 4 tengelyt kétoldalt a 2. és 3. emeleteken közrefogja 1-1 karcsú pilaszter. Az első emeleten egy-egy 2-2 tengelyt magában foglaló nagyméretű fa architektúrás ablak helyezkedik el, fölöttük a 2. és 3 emeleteken szegmensíves ablakok sorakoznak a 2. és 3. tengely között a 3. emeleten szoborfülkében elhelyezett szoborral: nő virágcsokorral (Primavéra?). A 2-2 tengely között 1-1 ablakkal áttört íves attikafal emelkedik a megemelt tetősíkba. Az előző homlokzaton szereplő 1-2. tengelyek - szimmetrikusan - itt is helyet kaptak a 12-13. tengelyekben. Az első emeleten az ezt követő 5 tengelyből a szélső 2-2 zárterkély, a középső nyitott balkon, utána szegmensíves két ablak következik és a Piac utcai homlokzatról ismert első két tengely teljes egészében (keskeny axis és az íves zárterkély). A másodi emelet 6 és 8. tengelye - az alattuk lévővel együtt - zárterkély, a kettő között nyitott balkon helyezkedik el. A 3. emelet kialakítása - a már tárgyalt első 4 tengelyt leszámítva - megegyezik a Piac utcai homlokzatéval. A 4. és 12. tengelyeken található attika közötti tetőrészen beépítés látható (a másik homlokzatéhoz hasonlóan).
A két utca találkozásánál kialakított homlokzat első emeletén a nagyméretű ablakkal áttört zárterkélyt követően a két emelet balkonos kiképzésű báboskorláttal, illetve érc mellvéddel. E két szintet összefogja egy-egy, a zárterkély falsíkjáig kiugró falazat, melyen két oldalt hengeres félpilaszterek elhelyezkednek el. A tetőtér későbbi toldás eredménye. Az emeleteken eredeti kovácsoltvas virágtartók találhatók.
állapot leírása:
Az épület külső állapota - köszönhetően az 1998-as homlokzati felújításnak és a portálok, valamint kirakatok rekonstrukcióinak - igen jó, akárcsak a sok helyen teljesen átalakított üzletbelsők. Az átalakított lakórész (lépcsőház, folyosó) állapota megfelelő, a többi helyiség állapota kielégítő. A takarékpénztár helyiségei megfelelő kondíciójúak, bár kisebb beázások és vakolathullások nyomai fellelhetők. Az egykori tiszti klub helyiségei a dísztermet és az előteret leszámítva igen jó állapotúak, nemrég lettek felújítva. Ez utóbbiak állaga közepes, néhány helyen erős átázás nyomait látni. A belső udvari homlokzaton nagy felületeken hullik a vakolat.

Szép állapotú épület