Frivaldszky-Mauthner-Pálffy-villa és kertje

villa
villa
rövid leírás:
A Frivaldszky Imre természettudós számára épült romantikus stílusú villa Brein Ferenc tervei szerint épült 1845 körül, később gróf Pálffy Anna számára Grioni Antal terve szerint 1908-ban neoreneszánsz stílusban átalakították. Kertje 1845 készült, 1909-10 körül Hein János tervei szerint átalakították.
Egyemeletes összetett alaprajzon emelkedő, tagolt tömegű épület. É-i főhomlokzatát a földszinten kőbábos terasszal és széles lépcsővel kiemelt középrizalit uralja. A homlokzat földszintjének jobb oldalán karcsú oszlopokkal tagolt Palladio-motívum, felette terasz található. A homlokzatot nehéz attika koronázza, amely a középrizalit fölött tömör, kétoldalt műkő balusztráddal áttört. A homlokzatok alaprendszere mind a négy oldalon hasonló.
Ld. a Történet-nél.

az 1840-es években kialakított, majd az 1908-as átépítéskor módosított tömegek, homlokzati struktúra és részletek, külső és belső nyílászárók nagyrészt fennmaradtak (a külső nyílászárók legtöbbje eredeti, a belsőkből is számos megmaradt). A földszinti ablakokon klasszicizáló ablakrácsok. A földszinten boltozott oldalhelyiségek láthatók. A romantikus villa részletei közül mindössze egy díszes gótizáló kétszárnyú ajtó maradt meg a földszinten, a villanyórák szekrényeként elfalazott nyílásban. A lépcső tetején, az emeleten megmaradt a díszes, klasszicizáló kovácsoltvas mellvéd. A homlokzat külső kiképzése szinte érintetlen. Megmaradt a balusztrádos attika és terasz is.
Melléképület: a Morbitzer Nándor által 1939-ben tervezett napozó szinte érintetlenül megmaradt.
Kert: az előkert teraszolt struktúrája, a kocsiút íves vonala (leaszfaltozva), számos idős, értékes fa (tölgyek, magas kőrisek, keleti tuják, puszpángok stb.) megmaradt. (Lásd Ecsedy-Hajdu Nagy 2003 felmérési dokumentációját.)
1945 után is láthatóan igyekezettel ápolták, fejlesztették a kertet, aminek eredményeként számos fiatal fa áll a kertben. Ezek egyes egyedei értéket képviselnek.
állapot leírása:
A területet 1998-ban hagyta el a gyermekszanatórium, azóta folyamatosan és gyorsan pusztul. Az évekig őrizetlenül álló épületből szinte minden mozdítható és értékesíthető anyagot elloptak, a tető és az ejtővezetékek hiányosságai miatt a falak kívül-belül áznak, a födémek könnyező házigombával fertőzöttek. Igen sürgős beavatkozás szükséges az értékes épület megmentéséhez.
A toronylépcső emeleti végénél díszes, klasszicizáló kovácsoltvas mellvéd.
Kert: az 1990-es évekig gondozott kertet mára felverte a gyom, a magról nőtt csemeték zavartalanul fejődnek. A kert eredeti struktúrája még felfedezhető, de a részletek nagy része már eltűnt. Az idős fák nagy része egészséges, de számos példány ápolásra szorul, az értékes vadgesztenyék rendszeres permetezésre szorulnának, ennek hiányában azonban rohamosan pusztulnak.

A szóban forgó ház szerintem a Béla király út felőli kaputól balra látható épület lehet. Sajnos továbbra is egyike a kerületben elég gyakori, kusza tulajdonviszonyú vagy gazdátlan kísértetházaknak..ezt a horrorfilmdíszlet-szerű hatást még szomorúan groteszk módon fokozzák a Mátyás király úti bejárat felől látható melléképületek romjai, az őserdő-szerű kert és a kidőlt-bedőlt kerítésen üldögélő varjú.