Magtár

Agrár műemlék
raktározási létesítmény
mezőgazdasági tároló
magtár
helyrajzi szám:
100/16 (környezet: 100/1, 100/5, 100/6, 100/7, 100/8, 100/10, 100/11, 100/12, 100/13, 100/15, 100/17, 101, 104, 105)
3407
Budakörnyéki Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, késő barokk, háromszintes magtárépület, feltehetően a 19. század elején épült, a telki apátság egykori uradalmi majorságának egyetlen megmaradt épülete.

külső leírás:
Az épület szintjeinek osztását kívülről tégla alaptestre húzott vakolatprofillal kialakított párkányok jelzik. A téglány alakú nyílások faragott kő keretezésűek, beillesztett vasráccsal. Felső sarkaikban az egykori fedőtáblák beeresztett vasalásai még több helyen megvannak. A tetőn ökörszem ablakok nyílnak. Az épületnek a 20. század második felében végzett átalakításai során eredeti nyílásokat falaztak be, illetve alakítottak át.
A lépcsőfokok a legalsó, kőből faragott fokot kivéve tömör fából készültek, a földszintről az emeletre boltozott falmezőkön nyugszanak, feljebb a kísérő falak közé építettek.

állapot leírása:
Az épület szerkezete aránylag jó állapotú, az eredeti épületrészek állaga megfelelő. Néhány nagyobb, több négyzetméteres felületen a vakolat leomlott, és a párkányok is néhol sérültek. Az önkormányzat 2000-ben állagmegóvó felújítást végeztetett. A későbbi toldások állapota jóval rosszabb, mint az eredeti épület szerkezetéé. Az épületet most raktárnak használják.

2016-17-ben felújítva. Jelenleg múzeum, közösségi ház és turistaszálló. Mellette szökőkutas park.

Szoborfülke (0.340 km)