Wenckheim-Almássy-kastély

Régi
Békés
Gyula Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, parkkal körülvett területen elhelyezkedő földszintes, romantikus és eklektikus elemekkel díszített, négy különálló épületből álló együttes. A kastély főépülete szabálytalan téglány alaprajzú, tagolt tömegű, hangsúlyos középrésszel kialakított. A négyszög alaprajzú kápolna huszártoronnyal fedett, szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, belső tere nyitott fedélszékes. Az 1840-es években már feltételezhetően meglévő Wenckheim-uradalom 1869-ben, házasság révén került az Almássyak birtokába.

Az épületegyüttes elhelyezkedése
A település központjában parkkal körülvett területen helyezkedik el a földszintes, romantikus elemekkel díszített, eklektikus stílusú, négy elkülönülő épületből álló együttes. A három lakóépület nagyjából egy négyszögű udvar három oldalára szerveződött, a negyedik, a kápolna ezektől különállva, nyugatra található.

A főépület külső leírása
A főépület tagolt tömegű, 'F' alaprajzú, hangsúlyos középrésszel ellátott. A nem szimmetrikus kialakítású főhomlokzat közepéhez mellvédes, nyitott terasz kapcsolódik lépcsőfeljárattal, melynek állapota romos.
Az udvar felé hátraléptetett szárnyak közül a középső poligonális, a szélső téglány alaprajzú. Az épületrészek között teljes szélességben szélfogó húzódik. Az épületet egykor teljes főpárkányzat koronázta (ma részben töredékes állapotú). Lábazata azonos magasságban fut körbe.
A főhomlokzat tengelyeinek ablakai egyenes záródásúak, kváderes, szegmensíves szemöldökmezővel, míves kovácsoltvas rácsokkal kialakítottak, de nem szabályos kiosztásban állnak. A tagolt épületrészek és a kis kiülésű sarokrizalit élei armírozottak.
Az udvari homlokzat ajtó, és eltérő nagyságú ablaknyílásai egyenes záródásúak, szabálytalan kiosztásban állnak, a fal felülete itt tagolatlan.

A keleti szárny leírása
A K-i szárny szabadon álló, É-D-i fekvésű, téglányalaprajzú, földszintes, kontyolt tetős, cseréphéjazatos épület. Lábazata azonos magasságban fut körbe. Egyenes záródású ablak- és ajtónyílásai szabálytalan kiosztásban állnak, eltérő nagyságúak. Ajtajai az udvar felé nyílnak. A homlokzat rövidebb oldalának két ablaknyílója zsalugáteres. A téglafalazású fal felülete vakolt (málladozik), tagolatlan.

A nyugati szárny leírása
A Ny-i szárny ugyancsak téglányalaprajzú, É-D-i fekvésű, földszintes, szabadon álló, kontyolt tetős, cseréphéjazatos lakóépület. A lábazat itt is azonos magasságban fut körbe. A két hosszoldal homlokzata azonban eltérő magasságú, K-ről félnyeregtetővel záródik. Itt a profilos koronázópárkány viszonylag épen maradt meg. Valamennyi ablak-és ajtónyílása egyenes záródású, eltérő kiosztásban állnak és eltérő nagyságúak. Ajtónyílásai három oldalra szervezettek.

A kápolna leírása
A kápolna négyszögalaprajzú, szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, törtvonalú cseréphéjazatos, huszártornyos, szabadon álló kis épület. A tetőszerkezetének előrésze sátortetős, a szentély felőli lezárása poligonális elrendezésű. A zsalugáteres fa huszártornya négyszöghasáb alakú, sátortetővel fedett. Profiltagos főpárkányzata csak részben maradt meg.
Lábazata azonos magasságban fut körbe. A bejárati ajtó egyenes záródású, a főhomlokzat bal oldaláról nyílik, oldallépcső vezet hozzá. Az oldalhomlokzat és a szentély ablaknyílásai szegment- és félkörívesen záródnak, alsó részüket befalazták, így most fülkeszerűen jelennek meg.
A téglafalazású épület vakolt falfelületű, helyenként mállik.
állapot leírása:
Az épületegyüttes évek óta lakatlan, használaton kívül van, külső vakolata a lábazati zóna magasságában lehullott. Hiányos cserepezése miatt több helyen beázások nyomai láthatók.
A síkmennyezetes belső lakterek és vizesblokkok elhanyagoltak, több helyen a nyílástokok hiányoznak, a falak vizesednek.

Az épület nagyon szép állapotban van, benne múzeum működik.