Wagner-kripta

TEMETŐ
temetkezési emlék
sírbolt
Csongrád
Szeged Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Wagner-család síremléke 1910-ben készült. A szecessziós stílusjegyeket viselő, szürke gránit síremléket színes mozaikképek, Róna József által faragott fehér márvány reliefek, illetve míves kovácsoltvas kerítés és lámpások díszítik.

külső leírás:
A szegedi belvárosi temetőben, az izraelita sírhelyeket határoló kerítés déli oldalfalához kapcsolódva áll a téglány alaprajzú, sötétszürke gránitból faragott, kovácsoltvas kerítésessel ellátott, szecessziós stílusú kripta. A síremlék északi oldalának középtengelyében két, fehér márványrelief között talapzatra állított kőkereszt áll. A talapzaton színes mozaik berakás, Jézus szíve ábrázolással, alatta felirat: Feltámadunk!. A mozaikot keretező ívháromszögben záródó kis fülke oldalai hornyoltak. A kék háttér előtt álló, félalakos, frontálisan ábrázolt, szakállas, fiatal Krisztus karjai sugárkoszorúval körbefogott szívére mutatnak. Feje felett aranyszínű keresztes glória látszik, ruházata vörös palást alatt fekete ing. A háttérben 4-4, aranyszínű, kis mozaikkocka jelenik meg. A talapzat homlokoldalait kosárfejezetes, kis ikeroszlopok díszítik.
A kereszt alatti gránit sírépítményen majuszkulás sírfelirat olvasható, 4-4, hullámvonalas dísszel: WAGNER FERENCZ / CSALÁDJA. A további feliratokat a sírépítmény alsó gránitsávjára helyezték el.
A sírépítmény két oldalán lemez- és pálcatagos keretezésben álló, fehérmárványból faragott, fektetett téglány alakú reliefek helyezkednek el, melyeket Róna József készített. A jobb oldali reliefen négy, a bal oldalin két, félalakos figura látható.
A sírhelyet két oldalról kb. 1 m magas, kváderes fal keretezi, melynek nyugati oldalához szintén gránitból faragott ülőpad kapcsolódik. A síremléket elölről szecessziós díszítésű, négy gránitpillér között húzódó, kovácsoltvas kerítés határolja, melynek közepén kétszárnyú kapu nyílik. A két szélső pilléren szecessziós stílusú kovácsoltvas lámpás áll.
A bejáratnál a járószint két lépcsővel emelkedik. A középtengelyben álló fedőlap kétlépcsős. A kripta 24 férőhelyes.

állapot leírása:
Az építmény oldalfalán kimozdultak a kőlapok, a résekben gyomok nőnek. A kerítés és a lámpások korrodálódtak.
ugyanaz, mint:
Wagner-kripta (2009.06.14 09:11 Várhelyi)

2009.06.01 13:30 Várhelyi állapot: 3 - koordináta: N 46° 15,421' E 20° 6,227' - pont: 3

Még mindig kétszer szerepel ez a kripta az adatbázisban. Megjegyzést a másikhoz írtam.
De még valami: Vajon a Belvárosi temető sokszáz síremléke közül miért ez az egy a műemlék? Nem mintha kifogásom lenne ellene, természetesen. Csak furcsa.

Wagner-kripta (0.000 km)
stációk (2.067 km)