Kaszagyár

Régi
Ipari műemlék
egyéb ipari építmény
Vas
helyrajzi szám:
1579/6 (környezet: 1575, 1578/2, 1579/5, 1579/6, 1584, 1581, 1380, 1576, 1578/1, 1579/1, 1579/3, 1583, 1577, 1582)
31583
Körmend Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
Szentgotthárdi Kaszagyár központi épülete és az egykori ciszterci majorság istállója. A központi épület épült 1904-ben, korábbi alapokon, irodák és műhelyek, eredeti kaszagyártó gépsorok. Az egykori ciszterci majorság istállója, épült a 18. sz. végén, bővítve a 19. sz. elején, déli vége elbontva a 20. sz. második felében: két részből álló istállóépület, egykor hosszabb, boltozott déli szárnyhoz elfordulva kapcsolódó rövidebb,m nyitott fedélszékkel fedett rész.
A "klasszikus" kaszagyár termelő- és igazgatási épületegyüttese
Magja az apátság egykori malma, ami a 18. században már működött. A gyár megalapításakor ezt valószínű egy L alakú szárnnyal bővítették, majd Bagula István 1904. évi tervei szerint valószínű 1909-10-ben jelentősen továbbépítették (7. Ábra). 1918-ban csinálták a patkógyárat, a csatorna feletti turbinatelepet, és kiegészítették a korábbi bővítés lecsapott sarkát. A tervből (8. ábra) látszik, hogy időközben az épület déli oldalán K-Ny irányba húzódó szárny is megvolt már, ami azóta is meglévő zárt udvart fog közre. A két háború között a központi épületet 1921-23-ban modernizálták, a második világháború után pedig 1956-ban (?), majd 1968-ban újból átalakították. Valószínű ez utóbbi alkalommal nyerte el mai külső formáját, ami az eredeti helyzet szerint az Erdélyi utca felől volt elsősorban "főhomlokzatként" kiképezve. 1945 és 76 között toldották ki a patkógyári részt is déli oldalán egy újabb hajóval, amiben akkor kiegészítő műhelyek kaptak helyet. Az együttes északi oldalának kisebb bővítéseiről és a második emeletről nincsenek adataink. Az 1974-es állapotot a VASITERV felmérési tervei rögzítik. Ezeket a gyár irattára őrzi. A ma is üzemelő nagy transzformátorház 1969-71-ben készült a turbinatelep és a patkógyár szögletében.
Az együttes szerkezetei rendkívül vegyesek. Kisebb kivételektől eltekintve falazott függőleges szerkezetük van, ami szinte korlátlan módosításokat tett lehetővé. Néhány helyen, így kimondottan a patkógyárnál vasbeton tartószerkezetek is készültek. A födémek jó része takart, a patkógyár Shed tetős elrendezése a maga idejében korszerű, figyelemre méltó megoldás volt. A nyílászárók és burkolatok általában a funkcióknak megfelelők, az irodai jellegű részeken kétrétegű fa ablakok és ajtók, a műhelyeknél egyrétegű fémszerkezetek vannak. A burkolatok mozaiklap, illetve melegpadlók, a műhelyekben beton padlók. A tetők többsége bit. lemezzel fedett lapostető, a középső emeleti épületszárny néhány éve alumínium hullámlemezzel fedett magastetőt kapott.
Az épület nyugati része megfelelő állapotú, a műhelyek leromlottak, a volt patkógyári részen jelentős szerkezeti károsodások találhatók, de ezeket helyre lehet hozni.

Nagyon rossz állpaot. Üzemen kívül.