Pálfy-kastély

Szentendre Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A Salamon torony közelében, lejtős, körülkerített telken, szabadon álló, többszintes, lépcsőzetesen tagolt tömegű, középrizalitos, szintenként pártázatos lezárású épület. A főépülethez északról kétszintes, téglány alaprajzú, tagolt tömegű, a főépület architekturális alakítását követő egykori kiszolgáló épület és a parkban kútház kapcsolódik.
külső leírás:
A történelmi Visegrád a XIX. század második felében egyre inkább kedvelt kiránduló- és pihenőhely lett. Kevés emlékünk maradt fenn arról, hogy melyik család, milyen nyári rezidenciát építtetett a településen, de a Borovszky-féle monográfiában külön figyelmet érdemlő épületként szerepel a Pálffy család nyaralója.
Az olasz birtokokkal rendelkező (Teano) Pálffy-Daun család, mint megrendelő, feltételezhetően ragaszkodott az olaszos, nyitott, szellős tömegformáláshoz, az itáliai villák hangulatához. Ezt a tervező a lépcsőzetesen tagolt tömegszerkezettel, a nyitott portikusszal és a hatalmas üvegablakokkal érte el. A romantikus építészet jellegzetes építészeti elemeinek alkalmazása Visegrádon talán nem is meglepő. A vakívsor gótikus hagyományokat követ; a pártázatok, a pilléres-árkádos nyitott tornác reneszánsz elemek. Az angol tájkertek hangulatát idézi a kútház és a lépcsős feljáró.
Részlet- és tömegformálása (vakívsor, sarokfiálék, stilizált gótikus, mérműves ablakok, pártázatok, lépcsőzetes tömegalakítás) közeli rokonságot mutat a romantikus kastélyokkal és nyaralókkal (Nádasladány, gróf Nádasdy-kastély, 1873-1876; Vasvörösvár, gróf Erdődy-kastély, 1862; Zsombolya, Csitó, gróf Csekonics-kastély, 1869, Ikervár, Batthyány-kastély, 1846-1847)

Külső

Főépület (1.)
Az épület főnézeti szárnya háromszintes, a keleti főhomlokzat előtt egyszintes, árkádíves portikusz áll, amelyhez az utcáról egypihenős, íves hajlású lépcsősor vezet. A lépcső pillér-tagok között áttört árkádíves kő mellvédje a földszint teraszának mellvédjeként folytatódik. Pillértagjainak homlokoldalai néhol tükörmezősek.
A portikusz három oldalán 1+3+1 nyílással nyitott, tetején tömör mellvédes teraszt alakítottak ki.
Az épület alsó szintje 3+3+3, a második szintje 2+3+2, felső szintje 2 tengelyes. A faltükrös homlokzatot a földszinten félköríves, lunettás ablakok, a középtengelyben ajtó, a felsőbb szinteken szegmensíves záródású ablakok és ajtók törik át, a faltükröket nagyrészt vakív-soros párkány zárja le. A sarkokat konzolról indított koronás fiálék díszítik. A középrizalit felső szintjének erkélye falazott, tükörmezős, tömör mellvédes.
Az oldalhomlokzatok nyílászárói hasonló kialakításúak, néhány ablakot befalaztak, át- vagy visszaalakítottak.
A terasz mellvédjének pilléreit kovácsoltvas kandeláberek díszítik.

Kiszolgáló épület (2.)
A főépülethez északról téglány alaprajzú, részben két-, részben háromszintes, áttört mellvédes teraszos, a felső szinten függőfolyosós, félnyeregtetős, bádoggal fedett kiszolgáló rész kapcsolódik. Középtengelyében álló, rizalitszerűen előrelépő, hangsúlyos lépcsőházának architekturális részletei azonosak a főépületével. Valamennyi nyílászárója egyenes záródású, az utcai szárny alsó szintjének egykor nyitott, pilléres-árkádos tornácát befalazták. A homlokzatot alul profilozott íves árkádsor, felül vakív-soros párkány gazdagítja.
Az udvar felőli részt új kialakítású toldalékszárnnyal egészítették ki.

Kút (3.)
A kastély főépülete és a kiszolgáló épület között, a domboldalon lépcsős feljáróval megközelíthető, szabadon álló, romantikus jellegű kútház áll.
Az épület sokáig kihasználatlanul állt, ekkor leromlott az állapota.
Jelenleg felújítás alatt áll. A tulajdonosok követik az eredeti kialakítást.