Szikra mozi és lakóházak

kulturális és szórakoztató épület
filmszínház
filmszínház
Használaton kívül
rövid leírás:
Két, korábban épült lakóház közötti utca beépítésével, két utcára historizáló homlokzattal néző moziépület. Belső tereit többször átalakították, a legfontosabb változtatások 1957-ben, illetve 1974-78-ban történtek.
külső leírás:
Teréz körúti homlokzat: A neobarokk jellegű homlokzat öttengelyes, négyszintes. Alsó szintje erősen átalakított, felette erőteljes párkány választja el a kiemelt szerepű középső két szintet, melyet íves timpanonnal és tört ívdarabokkal díszített párkány zár. A középső két szintet a két szélső tengelyben vakolatsávozású falfelületek, a belső három tengely mentén pedig ión jellegű pilaszterek fogják össze. Az ablakok egyenes záródásúak, díszített párkánnyal és szemöldökkel. Az első emelet középső ablaka hangsúlyos, íves szemöldökkel és balluszteres mellvéddel rendelkezik. Az attikaszerű negyedik szint ablakai hasonlóak a harmadik emeletiekhez, közöttük barokkos tükrök, felettük háromrészes zárópárkány áll.
Jókai utcai homlokzat: A neoreneszánsz jellegű homlokzat három tengelyre osztható, kétszintes. Alsó szintje a közelmúltban kapta stílusidegen kialakítását. A felső szint két szélén széles, vakolatsávozású felület látható, mely közrefogja a középső, nagyméretű aediculát. A nagy aedicula négy ión pilaszterre támaszkodik, íves timpanon zárja. Belsejében hasonló kialakítású, két pilaszteres aedicula kapott helyett.
Az évek óta használaton kívüli épület állapota erősen romlik, de még helyreállítható.

A földszinti üzletek és mozi nem igazán korhű kialakítása rontja az egyébként szép ház látványát.