ELMŰ központi telepe és Trafóház

Ipari műemlék
energiatermelés
Ipari műemlék
energiatermelés
helyrajzi szám:
25662 <span class="gray">(környezet: 25638, 25639, 25646, 25647, 25654, 25655, 25660, 25649, 25661/2)</span>
rövid leírás:
A Váci út-Tisza utca-Visegrádi utca-Dráva utca által határolt, több mint 10000 m2-es telektest oldalhatáraira zártsorú beépítésben épült együttes. Az Budapest Székesfőváros Elektromos Művei központi telepének első üzeméve 1893 volt. Ekkor már áll az irodaház két emelete, a turbinacsarnok, kazánház, víztisztító és műhely épülete. 1900-ban felépül a Váci út és a Dráva utca kereszteződésében a saroktornyos-oromzatos igazgatósági épületrész.
A Visegrádi utca-Tisza utca kereszteződésében álló, 1907-ben épült kazánházban az 1980-as években Kamarás János tervei alapján színház kialakítását kezdték meg, azonban a munkálatok félbeszakadtak. A tervezett színházbelső befejezetlenül, szerkezetkészen (monolit vasbeton falak, födémek) áll.
1. sz. épület: irodaház
Épült 1893-ban, eredetileg földszint+2 emeletes, kontyolt nyeregtetős. 1927-ben két emeletet építettek rá, az 1980-as években beépítik tetőterét. A Váci út felőli homlokzata 17, a Tisza utca felőli 3 tengelyes. A homlokzatok vörös- és sárga tégla-architektúrásak, sarokarmírozással, nyíláskeretezéssel. A későbbi emeletráépítés kissé eltér az alsóbb szintek homlokzatától, de az épület stílusegysége megmaradt.
2. sz. épület: irodaház
Épült 1900-ban Nay és Strausz tervei alapján historizáló stílusban. Földszint+3 emeletes nyeregtetős, homlokzatai sárga- és barna tégla-architektúrásak. Váci úti homlokzata magas, tört ívű oromzattal, Dráva utcai homlokzata két kisebb oromzattal díszes, a homlokzatok találkozását sokszögű, sisakos saroktorony teszi hangsúlyossá. 1770-ben udvari homlokzatának függőfolyosóit könnyűszerkezetes homlokzattal zárttá teszik.
3. sz. épület: irodaház
Az 1970-es években épült, földszint+3 emeletes. Téglaburkolatú, dísztelen homlokzat a parapetmezőkben könnyűszerkezetes nyílászáró sáv, lapostető. Építésekor a turbinacsarnokból (5. sz. épület) öt pillérmezőt bontottak el. Vörös téglaburkolata a telep korábbi épületeihez igazodik.
4. sz. épület: üzem, laboratóriumok, mérőműhelyek
Az 1970-es években feltehetően a 3. sz. épülettel egy időben emelt épület földszint+3 emeletes, lapostetős, vörös tégla homlokzatképzéssel.
5. sz. épület: turbinacsarnok
Az első épületek között épült 1893-ban. Téglalap alaprajzú, 740 m2-es, földszintes, magas párkánymagasságú, bazilikális megvilágítású, nyeregtetős épület. Homlokzata sárga- és vörös tégla-architektúrás, sarokarmírozott, nyíláskeretezéssel. Fedélszéke acélrudakkal feszített fa szerkezetű. A darut 1930-ban szerelték fel. Pincéjét feltöltötték, jelenleg teremgarázsként használják.
Az épületben áramfejlesztő turbinákat szereltek fel, 1927-ig folyamatos energiatermelés folyt, 1935-ig csúcsüzemként működött, tehát energiát csak csúcsfogyasztás idején termelt.
6. sz. épület: kazánház
A turbinacsarnok udvari homlokzata elé, a víztisztító (6. sz. épület) mögé, azokkal egy időben, 1893-ban épült kazánház szintén az eredeti együttes részét képezi. Az épületnek hosszhomlokzata nincs, véghomlokzatai vakoltak. A téglalap alaprajzú, félnyeregtetős épületnek önálló teherhordó szerkezete nincs acélrudakkal feszített fa fedélszéke a vele határos két épületre támaszkodik.
Az 1935-ig működő épületben gőzkazánok álltak, ma belseje többszörösen elfalazott. Pincéjét feltöltötték.
7. sz. épület: műhely, víztisztító
Az épület az 1893-ban épült eredeti üzem része. Egy- és kétemeletes, téglaarchitektúrás, és vakolt homlokzatkialakítású, eredetileg magas- jelenleg lapostetős.
A műhely tömbjére 1908 körül egy, illetve két emeletet építettek rá, az épületet többször átalakították, jelenleg öltözők, műhelyek és szociális helyiségek találhatók benne.
8. épület: kazánház
Az épület 1907-ben kazánháznak épült. Négyzet alaprajzú, nagy párkánymagasságú nyeregtetős, sárga és vörös tégla-architektúrás épület. Homlokzati kialakítása a vele zártsorú beépítésben álló turbinacsarnokkal közel azonos.
Az épület 1950-es évektől üresen állt. Az 1980-as években Kamarás János tervei alapján színház kialakítását kezdték meg az épületben. A belső térbe három monolit vasbeton födémet és falakat építettek be, a fedélszéket szintén monolit vasbetonra cserélték. A munkálatokat felfüggesztették, a színházbelső szerkezetkész állapotban áll. Az épület alatt pincegarázs van.
9. sz. épület: üzem
1910-ben vízgépháznak és öltözőnek épült. Emeletes, lapostetős, tégla-architektúrás épület
10. sz. épület: porta
Körülbelül az 1980-as évek közepén épülhetett, vakolatlan téglahomlokzatos, földszintes, lapostetős épület, porta.
állapot leírása:
Az irodaépületek (1, 2, 3. sz. ép.) és az üzem (4. sz. ép.) jó állapotban van. A folyamatos használat és karbantartásnak köszönhetően. A turbinacsarnok, kazánházak, műhely és víztisztító, és üzem épülettömbjei (5, 6, 7, 8, 9. sz. épületek) kényszerfunkcióval működnek, eredeti állapotukat leginkább homlokzataikban őrzik, belső kialakításuk a többszöri átalakítások, födém- és falbeépítések miatt elvesztették. A gépészet teljesen hiányzik. Statikai problémákról nem tudunk.

Változatlanul jó állapotban van