Szivattyútelep

Egyéb építmény
szivattyú gépház
Győr-Moson-Sopron
Mosonmagyaróvár Körzeti Földhivatal
Használaton kívül
rövid leírás:
A Szigetközben, a Duna jobb partján, árvízvédelmi töltés mellett álló szivattyúház, gépészlakás és melléképületekből álló csoport. Védésre a szivattyúház épülete és berendezése javasolt. A szivattyúház, téglány alaprajzú, földszintes, nyeregtetős és toronyszerű emeletes részből álló épület. Épült 1927-28-ban. Gépészete eredeti: 2 db. A Láng L. Gépgyár Rt. által gyártott (Budapest 1928) kéthengeres, dieselüzemű motorok, Ganz-Danubius szivattyúk (1925) állnak benne. A telep 1,36 m3/s átviteli sebességre volt képes.
Az ásványrárói és a Győrzámoly, Patkányos-pusztai szivattyútelepek egyszerre, azonos tervek alapján épült és azonos gépészettel szerelték fel őket.
külső leírás:
A Duna jobb parti védvonal 18+610 fkm szelvényében található Ásványi szivattyútelep szivattyúháza egy enyhe hajlásszögű nyeregtetővel fedett, téglány alaprajzú, földszintes és egy emeletes, négyzet alaprajzú toronyszerű épületrészből áll.
állapot leírása:
Jelenleg használaton kívül áll. Műszaki állapota jó, de a használat és a karbantartás hiánya miatt folyamatosan romlik. A telep épületeire 2003-ban az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízásából bontási terv készült.

2010.06.12 13:22 otomi állapot: 3 - koordináta: N 47° 48,542' E 17° 33,647' - pont: 6

Üzemen kívül. A füvet csak a töltésen nyírják, az épület körül nem. Állapota folyamatosan romlik, sok a vakolathiba. Az ablakon benézve látszanak a Ganz-Danubius szivattyúk. Külön telken sűrű gazban áll a gépészlakás.