Tőzsdepalota

kulturális és szórakoztató épület
rövid leírás:
1902-1907 között Alpár Ignác tervei szerint épült fel a budapesti érték- és árutőzsde épülete, mely jelenleg a Magyar Televízió Székházának ad helyet. Az épület a Szabadság tér - Bank utca - Nádor utca - Zoltán utca által határolt telektömbön áll. Téglány alaprajzú, három-, illetve négyemeletes, nyeregtetős, közép- és sarokrizalitos, szimmetrikus homlokzatú épület négy kisebb belső udvarral.
külső leírás:
Az épület a Szabadság tér - Bank utca - Nádor utca - Zoltán utca által határolt telken szabadon áll, négy kisebb belső udvarral. Táglány alaprajzú, három-, illetve négyemeletes, nyeregtetős, közép- és sarokrizalitos, szimmetrikus homlokzatú épület.
Főhomlokzata a Szabadság térre néz. A sávozott, rusztikus lábazaton álló, három emelet magas ion pilaszterek koronázópárkányt tartanak. A pilaszterek között két emelet magas, félköríves ablakok nyílnak. A sarokrizalitok ikeroszlopai timpanont tartanak, felettük magas attika, alatta három emelet magas, félköríves záródású ablakok állnak, a lábazati szinten bejárat nyílik. A középrizalit architektúrájának monumentaliását két torony által közrefogott, pillérpárok által tartott timpanon együttese adja. A főbejárat széles lépcsősorral megemelt.
A Nádor utcai hosszomlokzat négy emeletes, rizalitjai kialakítása, oszloprendje által meghatározott tagoltsága a Szabadság téri homlokzatéhoz hasonló. Az emeleti ablakok egyenes illetve félkörív-záródásúak, a második emelet ablakai felett gazdagon burjánzó ornamentika maszkot vesz közre.
Rövidebb homlokzatai pilaszeterei között a csarnokokat megvilágító három emelet magas ablakok nyílnak.

Az elhagyottság következtében már látszanak a romlás jelei, nyílászárókon, falakon.