Zsitvay-kilátó

Egyéb építmény
egyéb
Egyéb építmény
egyéb
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Tengerszint feletti 378 méter magasságban, szabadon álló, négyzet alaprajzú, sarkain kis kiülésű rézsűs falszakaszokkal megerősített, bástyaszerű, négyszintes, kőfalazású, historizáló jellegű kilátó. Első emeletének teraszát pártázatos mellvéd veszi körül, a második és harmadik emelet toronyszerű, kisebb alapterületű, melynek tetején újabb kilátószint van. A Magyar Turista Szövetség fennállásának 20 éves jubileumára épült, tervezte dr. Kessler Hubert.
Külső
A Nagyvillám tetőn, 378 m magasságban, szabadon áll a négyzet alaprajzú, sarkain kis kiülésű rézsűs falszakaszokkal megerősített, bástyaszerű, négyszintes, kőfalazású, historizáló kilátó.
Két alsó szintjét bástyaszerű nyitott terasz zárja le. Az ennek közepéről induló, négyzet alaprajzú, keskenyebb, ugyancsak bástyaszerű torony tetején újabb körbejárható kilátó húzódik.
Az alsó rész félköríves záródású nyílásokkal áttört: az É-i és a D-i falszakaszon egy-egy bejárati ajtó, az első emeleten hármas ikerablak található, összekötő könyöklőpárkányokkal. A bejárati ajtókhoz négy lépcsőfok vezet.
A rézsűk egytengelyesek, ugyancsak könyöklőpárkányos félköríves ablakokkal, az alsó szint ablakainak alsó zónáját befalazták.
A középtorony homlokoldalai két-két résablakkal megnyitottak.

Nagyon szép, rendben van, frissen festve a bejárat a tábla felújítva.