Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
11694
törzsszám:
11161
szélesség (lat):
N 47° 10,429'
hosszúság (lon):
E 18° 59,771'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
1062 (környezet: 1063, 1064, 1070, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080)
település KSH kódja:
10816
földhivatal:
Ráckeve Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A település két, párhuzamos utcáját összekötő telken É-D-i tengellyel szabadon álló, hagymakupolás, homlokzati tornyos, kontyolt nyeregtetős, félköríves apsziszáródású templom, félköríves kereszthajószerűen elrendezett oldalkápolnákkal.
külső leírás:
A templom tornya a Kiskunlacházát átszelő útról nem látható, attól jobbra a Duna felé található. A templom kerítése és kertje gondozott. A templomtól balra fekszik a plébánia 1970-ben helyreállított hosszúkás épülete, melyet kerítéssel választottak el a templomkerttől.
A kis barokk templom homlokzata előtt bal oldalon kőfeszület látható. A szabadon álló templom központi elrendezésű, melynek homlokzata egytornyos kialakítást kapott. A homlokzat főtengelyében kőkeretes ajtó nyílik, melynek zárókövére az 1773-es dátumot vésték. Az ajtó felett két fülke között a karzat ablaka jelenik meg. A félköríves fülkében szobrok állnak: baloldalon Árpádházi Szt. Margit, jobb oldalon Árpádházi Szt. Ezsébet. A torony háromszintes, az alsó két szakaszon ablaknyílásokkal, és óralapokkal áttört, míg a felső szintet a toronysisak zárja le. A homlokzati fülkék felett a torony alsó szintjéhez íves oromfal támaszkodik egy szakasznyi magasságban.
A hajó félköríves bővítményeiből mindkét oldalon bejárat, illetve három-három ablak nyílik. A szentélybe mindkét oldalról ablakokat vágtak, továbbá az ehhez kapcsolódó félköríves bővítményből két-két ikerablak juttat elegendő fényt az épületbe. A szentély félköríves bővítményének kezdeténél, a keleti fal szélén egy-egy alacsony támpillér látható. A templom oldalhomlokzatát lizénák tagolják. A félköríves szentély falon egy nagy keresztet festettek fel.
A félköríves bővítmények, illetve a templom baloldalán található sekrestye önálló tetőzetet kapott.
állapot leírása:
A templomot a helyi római katolikus egyházközség rendszeresen használja, karbantartja. Külső homlokzata, belső festése, és berendezése az istentiszteletek számára megfelelő teret biztosít.

Állapotjelentések

2011.07.10 12:45 carmin állapot: 5 - pont: 10

Egy festés ráférne, de jó állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

angyalos ház (0.063 km)
Parasztporta (1.695 km)
Lakóház (3.943 km)
Lakóház (3.948 km)
Lakóház (3.949 km)