Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
11694
törzsszám:
11161
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
1062 <span class="gray">(környezet: 1063, 1064, 1070, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080)</span>
település KSH kódja:
10816
földhivatal:
Ráckeve Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A település két, párhuzamos utcáját összekötő telken É-D-i tengellyel szabadon álló, hagymakupolás, homlokzati tornyos, kontyolt nyeregtetős, félköríves apsziszáródású templom, félköríves kereszthajószerűen elrendezett oldalkápolnákkal.
külső leírás:
A templom tornya a Kiskunlacházát átszelő útról nem látható, attól jobbra a Duna felé található. A templom kerítése és kertje gondozott. A templomtól balra fekszik a plébánia 1970-ben helyreállított hosszúkás épülete, melyet kerítéssel választottak el a templomkerttől.
A kis barokk templom homlokzata előtt bal oldalon kőfeszület látható. A szabadon álló templom központi elrendezésű, melynek homlokzata egytornyos kialakítást kapott. A homlokzat főtengelyében kőkeretes ajtó nyílik, melynek zárókövére az 1773-es dátumot vésték. Az ajtó felett két fülke között a karzat ablaka jelenik meg. A félköríves fülkében szobrok állnak: baloldalon Árpádházi Szt. Margit, jobb oldalon Árpádházi Szt. Ezsébet. A torony háromszintes, az alsó két szakaszon ablaknyílásokkal, és óralapokkal áttört, míg a felső szintet a toronysisak zárja le. A homlokzati fülkék felett a torony alsó szintjéhez íves oromfal támaszkodik egy szakasznyi magasságban.
A hajó félköríves bővítményeiből mindkét oldalon bejárat, illetve három-három ablak nyílik. A szentélybe mindkét oldalról ablakokat vágtak, továbbá az ehhez kapcsolódó félköríves bővítményből két-két ikerablak juttat elegendő fényt az épületbe. A szentély félköríves bővítményének kezdeténél, a keleti fal szélén egy-egy alacsony támpillér látható. A templom oldalhomlokzatát lizénák tagolják. A félköríves szentély falon egy nagy keresztet festettek fel.
A félköríves bővítmények, illetve a templom baloldalán található sekrestye önálló tetőzetet kapott.
állapot leírása:
A templomot a helyi római katolikus egyházközség rendszeresen használja, karbantartja. Külső homlokzata, belső festése, és berendezése az istentiszteletek számára megfelelő teret biztosít.

Állapotjelentések

2011.07.10 12:45 carmin állapot: 5 - pont: 10

Egy festés ráférne, de jó állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

angyalos ház (0.061 km)
Parasztporta (1.693 km)