bérház
bérház
rövid leírás:
Korábbi épület átépítésével kiépült, zártsorú beépítésben álló, körülépített udvarú, háromelemetes, historizáló lakóház. Az épület vakolatdíszes homlokzata egységes kialakítású. Az épületben gazdag stukkódíszű kapualjban allegorikus alakokkal és monogramos kartussal díszített fülkében antikizáló szobor áll. Lépcsőházában háromkarú lépcső kovácsolttvas korláttal. A lépcsőházi pihenőkben nyíló ajtók fölött faragott oromzatok. Udvari homlokzatokon konzolos függőfolyosó, kovácsoltvas korláttal.
Zártsorban álló háromemeletes, héttengelyes, körülépített udvarú lakóház.

Külső:
A földszint első harmadik valamint negyedik-hetedik tengelyében álló téglány alakú üzletportálok nyílnak, mely üzletportálok mellett és között kváderezett törzsű pilasztereken geometrikus felületdíszű hasábok találhatóak. A földszint középső tengelyében kétszárnyú, felülvilágítós kapu található eredeti kapuszemöldökkel, és egyszerűbb kialakítású - eredeti? - szárnyakkal. A kapupillérek fölötti leveles és orsódíszes konzolokon profilozott szegélyű csonkatimpanonos kapuszemöldök nyugszik; a konzolok között maszkos és szalagdíszes fríz az építés idejét jelző évszámokkal (MDCCCLXXXVII/VIII).
Az osztópárkány fölött az első emeleten vakolt kváderezésű falsíkon hét darab, konzolfejezetes pilaszterektől közrefogott ablak nyílik, melyek szemöldökpárkányai váltakozva timpanonos és szegmensíves kialakításúak. Az ablakok keretelése növényi ornamensekkel gazdagon van borítva. Az ablakok belső keretelésének szárain tagozott pálcadísz, az ablakok felső éle és az oromzat közötti sávban középen lévő konzol két oldalán szárnyaikat füzérdíszbe fonó egy-egy sas alakja látható. Az ablakkeretek konzolai között fonadék- és bojtdíszes tükrök, az ablakok profilozott peremű könyöklőpárkánya alatt levél és tobozdíszes mellvéd találhatóak.
Az első és a második emelet között profilozott osztópárkány húzódik, melyre az első emeleti ablakok szemöldökpárkányai rámetsződnek. A második és harmadik emeleten lévő ablakok vakolt kváderezésű falsíkon ülnek. A második emeleti ablakok kettős keretelésűek. A külső keret konzolfejezetes pilasztereken nyugvó profilozott egyenes szemöldökpárkány, a belső keretelés profilozott szalagkeret, melynek konzola a külső keretelés pilaszterfejezetei közötti tárcsadíszes sávra rámetsződik. Az ablakok profilozott könyöklőpárkánya alatt golyvázott kialakítású mellvéd található.
A harmadik emeleti ablakokat szegmensíves felső élű füles és talpas, profilozott szalagkeret fogja körül; a szalagkeret felső éléhez profilozott szegmensíves szemöldökpárkány csatlakozik. A harmadik emeleti ablakok alatt profilozott könyöklőpárkány található cseppdíszes konzolokkal és a konzolok közötti sávban levélsorral. Az ablakok felső éle és szegmensíves záradékú szalagkerete közében a szemöldökpárkányra metsződő konzolokra fűzött indadísz és delfinalakok láthatóak. Az ablakok szemöldökpárkányát akrotérion koronázza. A profilozott, fogrovatsoros és félgömbdíszes zárópárkányzatra az ablakok tengelyeiben egy-egy akantusz metsződik.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota megfelelő, felújítása a közelmúltban történt meg. A homlokzaton folytonossági hiányok nincsenek; az általános elkoszolódáson túl az épület kifogástalan állapotban van. Az épület eredeti belső részletei szinte kivétel nélkül megtalálhatóak, és jónak nevezhető állapotban vannak.

Rendezett, jó állapotú lakóház.