Fészek Művészklub

helyrajzi szám:
34345/2 (környezet: 34342, 34345/3, 34076, 34077, 34078, 34092, 34303, 34341, 34345/1, 34346, 34352)
rövid leírás:
Zártsorú beépítésbe illeszkedő kétemeletes, magasföldszintes-szuterénes, szabálytalan alaprajzú sarokház. Déli irányban téglány alaprajzú udvar húzódik, mely az itáliai kolostorkerengők mintáját követi: az udvart félköríves, kettős oszlopokra támaszkodó árkádsor keretezi. Emelete pergolás; két oldalon nyitott, a harmadik oldalon tetővel ellátva Kertész utcai homlokzata 4 tengelyes, Dob utcai homlokzata 7 tengelyes, a sarkot 3 tengelyes, negyedköríves rizalit alkotja. A sarokrizalit földszintje nyitott, árkádos, innen nyílik a főbejárat. A Dob utcai homlokzat végében, a szélső tengelyben a mellékbejárat kapuzata nyílik. A második emelet reprezentatívabb, pilaszterekkel és gazdagabb díszítésű ablakkerettel tagolt. Az északkeletről megközelíthető főbejárat, kör alaprajzú előtér, az ovális előcsarnok és a hall egy tengelyre van fűzve, mely félköríves kiszögelléssel, boltíves-pilléres árkádsorral nyílik az udvarra. Ehhez a tengelyhez csatlakoznak a helyiségek, nyugatra az étterem, keletre az irodák. Az előcsarnokból és a hallból lépcső fut fel az emeltekre, ahol az elsőn kávézó, biliárdterem, könyvtár, a másodikon tanácsterem, bár és színházterem található.

Külső
Zártsorú beépítésbe illeszkedő kétemeletes, magasföldszintes-szuterénes, szabálytalan téglány alaprajzú sarokház. Kertész utcai homlokzata 4 tengelyes, Dob utcai homlokzata 7 tengelyes, a sarkot 3 tengelyes, negyedköríves rizalit alkotja. Lábazata sávozott, ide nyílnak a szuterén ablakai. A földszinti és az első emeleti ablakok profilozott szalagkeretezésűek, a földszintiek magasabb, az emeletiek alacsonyabb állított téglalap alakúak, a szinteket övpárkányok választják el. A Dob utcai homlokzat végében, a szélső tengelyben a mellékbejárat kapuzata nyílik. A második emelet magasabb, rajta mellvédsávról induló pilaszterek választják el a falpillérekkel szegélyezett, félköríves ablakokat. A sarokrizalit földszintje nyitott, árkádos-architrávos, ahonnan a főbejárat nyílik. Az emeletek itt is folytatják az oldalszárnyak tagolását: az első emeleten az oldalhomlokzatok tagolása folytatódik, a második emeleten, középen, egyszerűsített formában az oldalhomlokzati ablakoknak megfelelő nyílással, míg kétoldalt egy-egy alacsonyabb, szalagkeretes vakablak fölött osztópárkánnyal elválasztott, kör alakú, kisméretű vakablak jelenik meg. A homlokzatot összetett koronázópárkány zárja le.

Udvar
Az épület legismertebb része az itáliai kolostorkerengők mintájára épült ún. "toszkán kerengő" - tervezte Bálint Zoltán és Jámbor Lajos -, mely a nyári étteremnek szolgál keretéül. Az épület tengelyéhez csatlakozva, déli irányban helyezkedik el. A főépület az udvar északi sarkához félköríves rizalittal csatlakozik, mely háromtengelyes, két emeletes. Lent boltíves-pilléres árkádsor, felette pilaszterekkel elválasztott kosáríves ablakok indás-maszkos szemöldökpárkánnyal és az ívháromszögekben korongdíszítéssel. A második emeleten balusztrádos terasz, majd a visszaugratott, egyenes falsíkú épületet koronázópárkány és attika zárja.
A kerengő mályvaszínű, félkörös árkádjait kettősoszlopok tartják, az ívek fölötti szabad felületeket színes majolika tondók tagolják: Dériné, Benza, Blaháné, Izsó, Liszt, Munkácsy, Kupeczky, Ybl és Egressy portréival. A Dob utca felőli szárny a háborúban megsemmisült, ezt később rekonstruálták a vele szemben levő szárny alapján. Emelete pergolás; két oldalon nyitott, a harmadik, déli oldalon tetővel ellátott. Délnyugati sarkában Róna József kentaurt ábrázoló díszkútja áll; ezt a sarkot domborművekkel és a művészetek attribútumait ábrázoló majolika tondókkal gazdagon díszített keretű nyílás hangsúlyozza. A kút jobb oldalán lépcső visz fel az emeleti szintre.
Az udvaron a budai várból átmentett gázlámpák állnak. A falakra applikált illuzionisztikus rácsok eredetiek, a húszas évekből valók.

állapot leírása:
Az 1960-as évek óta nagyszabású munkálatok nem folytak az épületen. A '70-es években az udvart, a szomszéd ház tűzfalát és a kerengőt hozták rendbe, a '80-as évek elején a házat festették ki.
A ház átfogó felújítására valóban szükség van, ám azt szakszerűen, művészettörténész segítségével kell elvégezni.

Komor külső, barátságos belső.Állapota jó.

Schwarth-ház (0.056 km)