Forster-Degenfeld-Schonburg-kastély

Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, összetett alaprajzú, aszimmetrikus tömegű épület. Egyemeletes, L alaprajzú magjához további földszintes épületszárnyak csatlakoznak É-i és Ny-i irányban. Az egyemeletes részt kontyolt nyeregtető, a földszintes részeket lapos tető fedi. É-i homlokzata előtt pilléres portikusz. Síkmennyezetes helyiségek, részben megmaradt burkolatok és nyílástokok. Építtette a Forster család 1872 körül. 1900-ban vagy 1906-ban Degenfeld Schonburg Ottó vásárolta meg, aki bővíttette az épületet. 1945 után a Komáromi Mezőgazdasági Kombinát tulajdonában volt, 1990 óta magántulajdon. Romos állapotban, részben beszakadt födémekkel. A telken: három, további melléképület.
külső leírás:
Concóhátpusztára az Ácsot és Nagyigmándot összekötő országútról keletre leágazó, fasorral kísért földút vezet. A kastély és három hozzá tartozó melléképület (ólak) a földút jobb oldalán, egy romos magtár az úttól balra helyezkedik el.

Az ólak egyszerű kialakítású, nyeregtetős épületek, melyek a kastélyépülettől délre helyezkednek el. A legészakibb épület zsúpfedeles, középső tetőszakasza magasabbra emelkedik. Az ettől nyugatabbra elhelyezkedő épület leégett, tetőszerkezete szabadon áll.

A kastély szabadon álló, összetett alaprajzú, hangsúlyosan aszimmetrikus tömegű és elrendezésű épület. Régebbi (1863 körüli) magja egyemeletes, rövid L-alaprajzú, az épületnek ezt a részét cserépborítású kontyolt tető fedi. Ehhez csatlakoznak az újabb épületrészek: azonos szélességben északnyugat felől egy földszintes, téglány alaprajzú, lapostetős épületrész, délkeletről egy kisméretű, keskenyebb, négyzetes alaprajzú, lapostetős épületrész, az épület déli sarkát pedig egy egyemeletes, de a főépületnél alacsonyabb, teraszos tetejű, L-alaprajzú épületrész veszi körül. Utóbbi sarokrészen a nyolcszög négy oldalával záródó sarokrész ugrik ki.
Az épület északkeleti homlokzata 2+7+5 tengelyes, melyből az első két tengely és az utolsó öt tengely a földszintes épületek homlokzatszakasza. Az egykori főépület héttengelyes homlokzatszakasza 2-3-2 tagolású, középső tengelyében elhelyezkedő egykori bejárat előtt két toszkán fejezetű pilléres portikusz látható. A földszintes épületrészek homlokzatain álló téglány alakú, tagozott, egyszerű záróékes keretű ablakok helyezkednek el. Az emeletes épület homlokzatán alacsony lábazat, erőteljes öv- és zárópárkány tagolják vízszintesen a homlokzatot, a középső három tengelyt pedig rusztikázott függőleges vakolatsáv választja el a szélső részektől. A homlokzatszakasz középső tengelye előtt álló portikusz pilléreit magas, mélyített faltükörrel tagozott lábazat, egyszerű toszkán fejezet tagolják. A földszinten a portikusz mögötti tengelyben ajtó, a többi tengelyben ablakok. A nyílások körül tagozott keretek, melyeknek tagozataira harántirányú sima szalagok simulnak rá. Az emeleten tagozott szalagkeretű, timpanonos szemöldökű ablakok. A kétrészes zárópárkány alsó frízrészén a nyílások tengelyében virágfüzéres díszítésű fekvő téglány alakú, mélyített faltükrök.
Az északnyugati oldalhomlokzaton egy tengelyben álló téglány alakú ajtó, jobbra kisméretű álló téglány alakú ablak.
A délnyugati homlokzat (balról jobbra haladva): Az északnyugati lapostetős épületrész hattengelyes homlokzatán szalagkeretes nyílások láthatóak: első és hatodik tengelyben kisebb méretű, másodiktól negyedik tengelyig nagyobb méretű álló téglány alakú ablakok, ötödik tengelyben álló téglány alakú ajtó. Az emeletes épületrész földszintes épületrésszel azonos falsíkban levő homlokzatának földszintjén négy, emeletén két, eltérő kiosztásban levő tengelyben láthatóak nyílások. A földszinti első, harmadik és az emeleti első tengelyben kisméretű négyzetes ablakok, a földszinti második tengelyben álló téglány alakú ajtó, az emeleti második tengelyben álló téglány alakú ablak található. A nyílások kereteletlenek. Az emeletes épülettömb délkelet felé előrelépő szakaszának északkeleti oldalhomlokzatán a földszinten egy álló téglány alakú ajtónyílás, emeletén álló téglány alakú ablak foglal helyet. Előző két homlokzatszakaszon keskeny, tagozott övpárkány húzódik végig. A régebbi eredetű emeletes épületrész előrelépő részének homlokzatához csatlakozik a teraszos kiképzésű, sarkot övező szintén egy emeletes, de alacsonyabb épületrész. A magasabb, kontyolt tetejű épületrész szabadon maradó homlokzatszakaszán (balra) kisebb nyílások láthatóak, valamint egy elbontott épületrész lenyomata, födémgerendáinak nyoma. Az elbontott épületrész lenyomata az alacsonyabb, teraszos épületrész homlokzatain is látható, délkeleti homlokzatán csak jobb oldalon találhatóak nyílások. Ezen a szakaszon a földszinten két álló téglány alakú ablak, az emeleten egy álló téglány ablak és egy négyzetes nyílás található. A teraszos épületrész sarka sokszögűen fordul át az épületrész délkeleti homlokzatához, a sarokrész egyik keskeny homlokzatán a földszinten és az emeleten egy-egy négyzetes ablaknyílás látható.
A délkeleti oldalhomlokzathoz északkeleten a lapostetős földszintes épületrész csatlakozik. A teraszos tetejű sarokrész szabadon maradó délkeleti homlokzatának földszintjén egykori ajtó nyílása, emeletén kisméretű ablaknyílások. A lapostetős földszintes épületrész délkelet felé kilépő tömegének délnyugati homlokzatán álló téglány alakú ajtónyílásból a pincelejáró nyílik. A lapostető épületrész délkeleti oldalhomlokzatán szabálytalan kiosztásban három ablaknyílás látható.

Az épületen több helyen láthatóak még eredeti nyílászárók, azok tokjai, de több nyílásból kiszedték a tokokat.

A majorsághoz vezető utat szelídgesztenye-fasor kíséri. A kastélyépület körül számos díszfa található az egykori parkból: nyárfa, feketefenyő, hegyi juhar, kocsányos tölgy.
állapot leírása:
Az üresen álló épületegyüttes állapota pusztuló, az egykori magtár már csak romként áll. A kastély is pusztuló állapotú, emeleti födéme nagy területen leszakadt, az emelet megközelíthetetlen, s egyes földszinti terek is. Az épületen a szándékos rongálás nyomai is láthatóak: a lépcsőkorlátot kivágták, ajtókat, ablakokat tokostul kiszedtek, az épület déli sarokrészének egyik helyisége kiégett, de néhol egész falszakaszok is hiányoznak. Az ólak egyike leégett, mindegyik üresen áll, állapotuk pusztuló.

Magántulajdon, utolsó előtti állapot. Nem úgy tűnik, hogy meg akarnák menteni!