Budai-Pozsgay malom

Ideiglenes műemléki védelem
feldolgozó ipar
élelmiszeripari üzem
élelmiszeripari malom
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az 1857-es kataszteri térképen "Kávé malom"-ként szereplő épületet a 19. sz. elején emelhették s 1950-ig működött. A jó arányú, klasszicista vízimalom új manzárdteteje 1950 táján készült.
külső leírás:
A telek, amelyen az épület áll, az Aranyos völgyben, a Séd, valamint az utca között fekszék és É felé kissé lejt. A telket az utca felől kétszárnyú kapuval áttört kőfal zárja le, amely egy az utca szélén álló, azzal párhuzamos, rövidebb oldalán oromzatos melléképülethez (eredetileg istálló, ma lakás) kapcsolódik. A telek formáját a malomárok határozza meg.
A K-Ny-i tájolású főépület hossztengelye merőleges az utcafrontra, így csonkakontyos oromzatával néz az utcára, amelyet két lakószinti és két tetőtéri ablak tör át. Udvari homlokzatán, a főépület keskenyebb részén, három ajtó és négy ablak nyílik, a lábazatott kékre festették. A lakórészbe vezető, felülvilágítós kétszárnyú ajtó igényes kialakítású, faragott középosztóval. A szélesebb épületrészen folyik át a malomcsatorna vize, így a kerekek fedett helyen voltak. A telek lejtésének köszönhetően az É-i oldal jelenik meg emeletesként, itt a nyílásrendszer is szigorúbb.
Az emeletes homlokzatának és a homlokzat íves nyílású átfolyójához vezetett malomároknak köszönhetően különösen ÉNy felől látványos épülettömeg továbbá a belső térformálás a Budai malmot a műemléki védelemre érdemes építészeti emlékek körébe emeli.

2008.12.14 12:11 missmoon állapot: 4 - koordináta: N 47° 6,352' E 17° 54,510' - pont: 5

Az épület állapota kielégítő, környezete nem mondható rendezettnek. A helyszín egyébként hangulatos lenne- sok szemét van a környéken és nekem nem tetszenek az újonnan épült nem szegény emberek tájidegen házai. Az épület óriási, színe az előző jelentés óta megváltozott... Valóban lakóházként funkcionál.

Malom (0.010 km)
Nyárilak (0.849 km)