Zsolnay Vilmos emlékszobor

Plasztika
Plasztika
szobor
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Zsolnay Vilmos emlékszobra felállításáról már halála napján, 1900. március 23-án döntést hozott a Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara. Az anyagiakat közadakozásból fedezték. A szobor ünnepélyes leleplezésére 1907. október 13-án került sor. Az ötszög alapú emlékművet négy út csomópontjában állították fel. A Schulek Frigyes tervezte neoromán talapzatarchitektúra plutonitból készült és mészkő elemeken áll. A középre helyezett bronz főalak Horvay János alkotása. Az Apáti Abt Sándor által készített öt mellékalak a kerámiagyártás öt szakágát, a fazekas mesterséget, a vegyészetet, a festészetet, a szobrászatot és az építészetet jelképezik.
külső leírás:
Az ötszög alapú emlékművet 500 méteres sugárút emelkedő végén, négy út csomópontjában, a Szabadság út / Rákóczi út kereszteződésében állították fel. Az ötös szám szimbolikusan utal Pécsre, az öt templom (Fünfkirchen, Quinque Ecclesiae) városára. A Schulek Frigyes tervezte talapzatarchitektúra mészkő elemeken áll. Az utódok, méltón Zsolnay Vilmos szelleméhez, hozzá méltó anyagot, plutonitot használtak a szobor talapzatához. A neoromán talapzat felülete nem kőszerű, mégis szilárd, kemény és időtálló, anyaga egységes, nem máz borítja (ez utóbbi jelentősége abban áll, hogy az esetleges csorbulásnál nem látszik a törésfelület). A főalak bronzszobra Horvay János (Pécs, 1873 - Bp. 1944), a mellékalakok Apáti Abt Sándor (Torda, 1870. - Bp. 1916) alkotásai. Az öt mellékalak a kerámiagyártás öt szakágát, a fazekas mesterséget, a vegyészetet, a festészetet, a szobrászatot és az építészetet jelképezik. A főalakot munka közben láthatjuk, köpenyben, a kezében kis korsót tartva. A mellékalakok kiegészítik a főszereplőre vonatkozó ismereteket, utalva annak sokirányú tevékenységére. A szoboralak gondolkodó és meditatív, nyugodt és fenséges, egy befelé forduló ember áll előttünk, lénye erőt sugall. A szobor sziluett hatása minden irányból harmonikus és valamelyik mellékalak mindig a néző felé fordul.
A környező épületek színes tetőcserepe, díszítése is a Zsolnay gyárban készült különféle időpontokban.
állapot leírása:
Az elmúlt közel egy évszázadban jelentősen megromlott a szobor-együttes állapota, a mű megrokkant, a felújítása halaszthatatlanná vált. A forgalmas kereszteződésben keletkezett rezonancia, a légszennyezés, a csapadék és a hőmérséklet ingadozások hatására a szobor-alakok töredezetté, hiányossá váltak, a talapzat fúgái kipotyogtak, a plutonit és mészkő elemek is repedezettek.

Kifogástalan állapotú szobor-csoport

Várfal (0.050 km)