Beleznay-kastély

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
1, 2 <span class="gray">(környezet: 3, 11/1, 11/2, 13, 505, 10, 506)</span>
Dabas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, földszintes, U alaprajzú, oromzata kivételével teljesen átépített épület. Utcai homlokzata 6+3+6 tengelyes, enyhe kiülésű középrizalitját tömör, fonadékos díszítésű attikafal zárja le. Ívesen felmagasodó középrészében zászlók, ágyúcsövek és ágyúgolyók közé foglalt címernyomok láthatók. A kastélyt Beleznay János tábornok, a későbbi Hadik-huszárezred tulajdonosa építtette.
külső leírás:
Az épület még őrzi egykori udvari árkádos szerkezetét, mert a pillérközöket csak felfalazták. A pillérek mind épek. A kőből faragott oromzat még részben ép, a pincelejárat faragott kőkerete ugyancsak. A polgármesteri hivatal udvarán elhelyezett, faragott tardosi keménymészkő darab, amely talán kandallópárkány volt eredetileg, ugyancsak a kastélyhoz tartozott. Lehetséges, hogy az épület főszárnya falképeket rejt.
állapot leírása:
Az épület állaga aránylag jó, csak műemléki szempontból számít erősen rongáltnak, mivel oldalszárnyait elvesztette, és jelentős átépítéseket szenvedett el. Ennek ellenére helyreállítása sikerrel kecsegtet, mert eredeti szerkezetét és nyílászáróinak kialakítását is ismerjük.

Szépnek szép az épület, de úgy tűnik, hogy semmire nem használják.
A bejáraton még kilincs sincs.