Tímárház

Ipari műemlék
tímár üzem
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
19. sz. első felében épült egyszintes, klasszicista saroképület, faszerkezetű bőrszárító padlással.
külső leírás:
Az épület homlokzata az Ágoston tér felé (északi oldal) teljesen díszítetlen, mindössze 3 ablak tagolja, fölötte manzárd-jellegű faszerkezetű tető látható, bőrszárító padlással, az előtetőt a nyeregtetővel összekötő függőleges szakaszon 4 padlásablakkal. Keletre egy hosszú, a tetőzetnél némileg alacsonyabb támfal húzódik a következő ingatlanig. Az ezen található befalazott szegmensíves kapuzatban ajtó helyezkedik el, valamit egy garázsbejáró. Az említett ajtón keresztül lehet az épület udvarába bejutni. A nyugati homlokzat szintén egyszerű és díszítetlen: 3 ablak után - melyek alatt pinceablakok nyílnak - a már említett átalakítás nyomaként 3 nagyméretű portál kapott helyet. Ez utóbbi szakaszt 3 vízszintes vakolatsáv díszíti. A padláson 3 ablak látható.
állapot leírása:
Állapota közepes. Az épületen, különösen a lábazati zónáiban vizesedés nyomait észlelni. A padlás faszerkezete igen rossz állapotú: ázott, rajta penészedésre utaló jeleket is látni.

A falakról pereg a festék, a lábazatnál vizesedik.

Iskola (0.062 km)