Berecz-villa

villa
villa
Baranya
helyrajzi szám:
15378 (környezet: 15373, 15374, 15375, 15376, 15377, 15379, 15380, 15381, 15382, 15383, 15384, 15385)
19415
Pécs Körzeti Földhivatal
Használaton kívül
rövid leírás:
Berecz Károly kereskedő részére 1938-ban épült kétszintes, terméskővel és vakolt falfelületetekkel díszített modern villaépület. Visy Zoltán utolsó munkája, teljes befejezését már nem élhette meg. A 60-as évektől óvoda működött benne.
külső leírás:
A terméskő lábazatú, lapostetős, kétszintes épület a telek hátsó részén található, hosszú előkerttel, külön kerítéssel és a teraszra felvezető lépcsőfeljáróval. A főhomlokzat délnyugatra néz, kéttengelyes, az alsó szint keleti részén három ablakos félköríves terméskő kiszögeléssel, melyre nyitott erkély nyílik a fölső szintről. Mellette - nyugatról - kis elkerített földszinti balkon nyílik a homlokzat elé. A nyílászárók fektetett téglalap formájúak. Az északnyugati oldal délnyugati sarkától kb. a homlokzat háromnegyedéig tart az az egy szintet átfogó, terméskővel borított, két oldalról lépcsős emelvényen álló hármas árkádív, mely alól az épület főbejárata nyílik. E fölött egy fektetett téglalap és egy kör alakú ablak kapott helyet. Körablakok tagolják a homlokzat többi résztét is. Az északkeleti oldal északnyugati sarkából nyílik a terméskő lépcsős hátsó bejárat, ablakokkal szegélyezve. A három tengelyes délkeleti homlokzat sík, lábazati zónáját piceablakok, a felmenő falakat kisméretű állított, valamint nagyméretű fektetett téglalap alakú ablakok tagolják.
A telekhatár hátsó végén egy terméskő fal húzódik végig, középen előreugró falazattal és ajtóval. A keleten található medence valószínűleg az óvoda beköltözésekor létesült.
állapot leírása:
Állapota kielégítő, de sürgősen megoldandó az erkély csapadékelvezetése. Az erkély alatti helyiség mennyezetéről a vakolat egészen a téglákig levált, az ablakok faszerkezete korhad, a padló felpúposodott és tócsákban állt rajta a víz. Az alagsor állapota szintén rossz, mivel a falak egy része a téglákig kiázott, a mennyezet is mállik. Ázási nyomokat látni az ereszeknél is.

2010.05.19 10:38 prozak01 állapot: 4 - koordináta: N 46° 4,998' E 18° 13,303' - pont: 5

A villa továbbra is elhagyatott, de hősiesen dacol az idő vasfogával. A kert a közelmúlt bőséges csapadékmennyisége, valamint a nemtörődömség miatt igen elhanyagolt.

Kallivoda-villa (0.222 km)
Villa (0.255 km)