Angster orgona- és harmóniumgyár

Ipari műemlék
Ipari műemlék
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
Használaton kívül
rövid leírás:
A Mária utca 35. szám alatt (hrsz.: 17198) és a József utca 28-32 szám alatt (hrsz.: 17189) található, három épületből álló együttesben működött 1867-1949 között Angster József és fia orgona és harmóniumgyára.
A három épület közül a Mária utca 35. szám alatti, 1850 körül épült, utcafronton álló, egyszintes klasszicista, és az udvarán álló kétemeletes, 1905 körül épült téglaarchitektúrás nyeregtetős épületet javasolt műemléki védelemre.
külső leírás:
A Mária utca 35. szám alatti (hrsz.: 17198), utcafronti, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület 1855-ben épült későklasszicista stílusban. Homlokzata 10 tengelyes, a 8. tengelyben a kocsibehajtó található, az utolsó két tengelyben ikerablakok, melyek a többiekhez hasonlóan sima szalagkeretet viselnek kis kiülésű könyöklőkkel. A 6. és a 7. tengely között emléktábla áll a következő felirattal:

E házban/és a mögötte lévő/épületekben működött/ANGSTER JÓZSEF/ÉS FIA/ORGONA ÉS/HARMÓNIUMGYÁRA/1867-1949/a gyárban 1300 orgona és/3600 harmónium készült./leghíresebb a szegedi, a/pécsi, a kassai dóm, a bu-/dapesti szent istván ba-/zilika és a zeneakadémia/orgonája./pécsi városszépítő és vá-/rosvédő egyesület o 1989/

állapot leírása:
Az épület lelakott, átalakított, "modernizált". A lábazati zónáknál nedvesedést mutat. A kétemeletes épület állapota erősen leromlott, sok helyen romos, az emeleti fafödémek a korhadnak, mára már életveszélyesek. A falak sok helyen repedezettek, átázottak, vakolatuk leomlott, szétmállott.

Elhanyagolt, rossz állapotú épület