Sőtér-villa

villa
villa
rövid leírás:
A saroktelken álló, kétszintes, U-alaprajzú épület: a Jégverem utca felé zárt homlokzattal, a Kapucinus utca felé az U-alak szárnyai által megnyitott udvarral és a hozzácsatlakozó kerttel fordul. Kerti homlokzatának jellegzetes eleme a ballusztrádos, oszlopos, timpanonos tetővel fedett erkély és a középső szárny loggia-szerű kiképzése. Figyelemre méltóak a homlokzat egyéb historizáló díszítései: az utcai homlokzat oroszlános parapetmezői, a kerti homlokzat korintoszi fejezetes pilaszterei, csigakonzolos szemöldökpárkánnyal kiemelt ablaka, valamint az épületet és kertjét körülvevő kovácsoltvas kerítés.

külső leírás:
A saroktelken álló, kétszintes, U-alaprajzú épület a Jégverem utca felé zárt homlokzattal, a Kapucinus utca felé az U-alak szárnyai által megnyitott udvarral és a hozzácsatlakozó kerttel fordul. (Jelenlegi elhanyagolt állapotában a burjánzó kerttől a Kapucinus utca felől az épület egyáltalán nem látható). A házat és kertjét az utcafrontoktól az 1877-es átépítés idejéből származó kovácsoltvas kerítés választja el.
A Jégverem utcai homlokzat 6 tengelyes, mindkét szintjét egyenes záródású ablakok tagolják. Az eredeti homlokzat kiképzés a jelenlegi romos állapotban rendkívül hiányosan érzékelhető, a maradványokból azonban az látszik, hogy az alsó szint kváderezett volt, ablakait vakolatkeret és megerősített szemöldökpárkány emelte ki. A két szintet övpárkány választja el egymástól. A második szint ablakai alatt díszített parapetmezők vannak: egy-egy oroszlánfejes tondót vesznek körül virágindás motívumok. A homlokzat erőteljesebben kiugró fogazatos párkánnyal záródik.
A kerti homlokzat felé nyíló U-alak jobb oldali szárnya - az 1877-es átépítés óta - a másik szárnyhoz képest előreugrik. Ennek földszintjéről nyílik a félköríves záródású, hangsúlyos zárókővel ellátott bejárati kapu, melyet két oldalt oszlopok kereteznek. A kapu fölött az első emeleten ívesen nyúlik előre a fedett erkély, mely kőbábos korláttal van ellátva, négy sarkát korintoszi fejezetes támaszok hangsúlyozzák - a falhoz eső sarkain pilaszterek, a másik két sarkon kannelúrázott oszlopok állnak, s tartják a timpanonos oromzattal díszített erkélytetőt.
A rövidebbik szárny ugyanezen helyén a földszinten egyszerű, egyenes záródású bejárat található, fölötte egyeneszáródású ablak nyílik, melynek hangsúlyos szemöldökpárkányát díszesen faragott csigás konzolok tartják.
A kerti homlokzat középső szárnya háromtengelyes, a földszinten pillérek tartotta árkádívek alkotnak kis loggiaszerű nyitott előteret. Az emelet három egyeneszáródású, díszítetlen ablakát korintoszi fejezetes pilaszterek választják el egymástól.

állapot leírása:
Az ingatlan rendkívül romos, - egy lakás kivételével - évek óta lakatlan állapotban van. A vakolat és burkolat javarészt teljesen lemállott, nyílászárók elkorhadtak, beázás, vizesedés teszii tönkre folyamatosan az épületet. Teljeskörű felújításra lenne szükség.

2014.05.20 17:22 pszirmai állapot: 5 - pont: 14

Az épület felújítása elkészült, használják is. Állapota nagyon szép, az idő még nem hagyott rajta nyomott a felújítás óta.
Kertje szépen meg van csinálva, karban is van tartva.
Sajnos a Fő utca felől nem annyira fotogén az épület a maga kerítés miatt - pedig a lényeg pont itt lenne :-).