Szentgyörgyi-villa és kertje

villa
villa
helyrajzi szám:
9832/10, 9832/11 <span class="gray">(környezet: 9829/8, 9831/6, 9831/5, 9831/7, 9832/9, 9833/2, 9833/3, 9833/4, 9833/6)</span>
Vegyes
rövid leírás:
Szentgyörgyi Gyula építész, tervező és kivitelező mérnök 1923-24-ben saját tervei szerint épült neobarokk villája, nagyméretű, reprezentatív, mértanias kialakítású historizáló kerttel.
külső leírás:
Az épület szinte sértetlenül megőrizte neobarokk tömegformáját és számos külső díszítőelemét. DNy-i ión oszlopos verandája sértetlenül fennmaradt. A kovácsoltvas kertkapu és a villa bejárati ajtójának kovácsoltvas díszítményei a korszak vasművességének igen jellegzetes, színvonalas példái.

A kert esztétikai egysége és jelenlegi elhanyagolt állapota ellenére is érintetlen szerkezete a hazánkban fennmaradt villakertek között kivételesnek mondható. Épített elemei (klasszicizáló pergola és áttört műkő rácsok, támfalak, lépcsők) a korszak historizáló, neobarokk díszkertkultúrájának színvonalas, jelentős és Budapesten szinte egyedüli emlékei. A körpavilon még újrafestett formájában is kivételes értéket képvisel. Növényállományának megmaradt elemei lehetővé teszik a korhű helyreállítást.

állapot leírása:
A melléképületet 1945 után lebontották, helyén (a 9832/9 hrsz. alatti telken) négyemeletes panelházak épültek. Az egykori tulajdonos leszármazottja, Török Gellért Iván visszaszerezte az 1950 után államosított ingatlant (9832/10, 11). A főépület nagy része alapjaiban fennmaradt, a díszítőelemek nagy része azonban elpusztult, pótolandó. A főhomlokzat előtti terasz korlátja, posztamensei és műkő díszei eltűntek. Az évek óta folyamatban lévő épületfelújítás és átalakítások során statikai ellenőrzésre nem került sor. Ennek ellenére a belső (egy kisebb északi toldaléktól és néhány kisebb ablaknyílás beiktatásától és jelentéktelen válaszfalak elbontásától eltekintve) nem szenvedett súlyos károkat. A belső díszítőelemei nagyrészt fennmaradtak. A tetőszerkezetet teljesen megújították.
A kert gondozatlan, gyomos, ellepte a fiatal fás és cserjés bozót, épített elemei pusztulnak, igen súlyos állapotban vannak. A vasbeton körpavilont 1980 körül részben újrafestették, de szerkezetében sértetlen és az archív felvételek alapján helyreállítható. Az épületben végzett felújítási munkálatok hulladéka és a kivágott fák és cserjék ágai és rönkjei ellepték a villa körüli területeket. Növényállományának jelentős része megújításra szorul.

A növényzet miatt most gyakorlatilag fotózhatatlan az épület, de mivel a kapu jobb állapotúnak tűnik mint legutóbb, és a kert is gondozott, megelőlegezek neki egy 4-est.