Gróf-palota

palota
palota
Csongrád
helyrajzi szám:
3999/2 (környezet: 3998, 2968, 3942, 2969, 2970, 2963, 2964, 3951, 3952, 3946, 3999/1, 3999/3, 3999/4, 3999/5, 4001, 4039)
33367
Szeged Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az 1912-13-ban Gróf Árpád ügyvéd által, Raichl J. Ferenc tervei szerint építtetett szecessziós palota három utcára néző, háromemeletes, saroktornyos épület. Külsejét a hátrahúzott és előreugratott homlokzati felületek játéka, a változatos ablak- és erkélyformálások, hullámos vonalú oromzatok és gazdag, keleties ornamentikát idéző arany mozaik dísz jellemzi. Belsejében modern vasszerkezetű lépcsőház, egyedi kovácsoltvas lépcsőkorlát, gazdag szecessziós stukkódísz található.
külső leírás:
A Gróf-palota három utca által határolt, alápincézett, háromemeletes épület. A Takaréktár utca meghosszabbításának vonalában emelkedő főhomlokzatot 1+3+1 tengelyéhez két oldalt 1-1 zömök oszlopra állított karcsú, kör keresztmetszetű torony keretezi finoman formált sisakokkal koronázottan. A homlokzat összhatását leginkább a különböző, "ki-beugratott" felületek játéka határozza meg. Az alsó szint középtengelyében található az íves záródású, boltozott kapualjjal és stilizált növényi formákból alakított betétráccsal ellátott főbejárat, két oldalán a földszintet elfoglaló üzlethelyiségek nagy üvegfelületű kirakatai. A homlokzat középső három tengelyének szélességében, mindhárom emelet magasságában íves záródású, hátrahúzott felület található, melybe a bejárat fölött folytonosan benyúlik az alapfelület, s az első emeleten zárterkéllyé, a második emeleten nyitott erkély tömör mellvédjévé alakul. Az első emeleti erkélyek áttört kőrácsos mellvéddel rendelkeznek, a második emeletiek finom kovácsoltvas korlátokkal, a harmadik emelet középtengelyben lévő erkélye a hátrahúzott felületből az alapsíkig előnyúló, a két szélső tengely erkélyei félköríves előreugró mellvéddel rendelkeznek. A homlokzatot cakkos szegélyű oromzat koronázza, melynek közepén két kis méretű, festett üvegablak látható, körülöttük gazdag keleties hatású arany-kék-sárga színvilágú ornamentális mozaik, melynek "morzsái" a homlokzat többi részén is - az íves hátrahúzott falsík keretezéseként, a toronysisakok alatt - megjelennek.
A mellékhomlokzatok a főhomlokzatnál visszafogottabb, kevésbé díszes kialakításúak. A Tisza Lajos körúti homlokzat 3+2 tengelyes, sarokrizalittal, mely cakkos szegélyű oromzattal záródik. A földszinten hullámos szemöldökű, a hullámos formát falsávos keretezéssel hangsúlyozó kirakati portálok nyílnak. A rizalit első emeletén zárt erkély, a harmadik emeleten nyitott, hosszanti formával előreugró, áttört kőrácsos erkély található. Az oromfal közepén egy nagyobb kör alakú ablakot két kisebb vesz körül, alattuk függőleges sávokban húzódik az arany-kék díszítősor. A homlokzat fennmaradó két tengelyének ablaksorai emeletenként különböző kialakításúak: az első emeleten könyöklőpárkány és háromkaréjos íves szemöldök jellemzi őket, a második emelet íves záródású ablakai előtt ugyancsak ívesen előreugró kőrácsos erkély található, míg a harmadik emeleten kettős ikerablakok nyílnak. A zárópárkány alatt ornamentális díszítősor fut végig.
Az Arany János utcai homlokzat 2+3+1 tengelyes, középrizalittal, melynek kialakítása tökéletesen megegyezik a körúti homlokzat sarokrizalitjáéval. Az emeletek ablakainak és díszítéseinek rendszere is azonos a körúti homlokzattal.

állapot leírása:
Az épület külső homlokzatain több helyen látható vakolat omlás, a falsávok, díszítő motívumsorok helyenként hiányosak. A lábazaton sokfelé falfirkák éktelenkednek. A földszinti üzletportálok faelemei sincsenek kifogástalan állapotban.
Lakóépület (2010.07.04 22:33 Várhelyi)

2013.10.13 18:20 zaphodbeeblebrox állapot: 3 - koordináta: N 46° 15,374' E 20° 9,070' - pont: 11

Egy igazi gyöngyszem. Több helyen törött ablakok és komoly vakolat hibák. A tetőt azonban javítják és ez jó hír.

Molnár-ház (0.052 km)