Niczky-kúria

Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, portikusszal bővített L-alaprajzú, földszintes kúriaépület, két oldalán végigfutó tornáccal övezve. A tornácon fiókos dongaboltozat, a belső helyiségekben donga-, illetve fiókos dongaboltozatú térlefedés látható.
külső leírás:
Enyhén lejtős terepen, az utcától távolabb elterülő zárt kertben, szabadon áll az L-alaprajzú, árkádos-tornácos, egyszintes, barokk kúriaépület. A kúria keleti véghomlokzatához toldaléképület kapcsolódik. Az épülethez eredetileg nagy kiterjedésű kert tartozott. (1-3.kép)
A kőfalazású kúria cseréppel fedett.(4-5.kép)
Az eltérő magasságban körbefutó lábazata téglány és félköríves pinceszellőzőkkel áttört.
Az épület L-alaprajzban tornácos. Az árkádíves tornác keresztboltozatos, falazott mellvédje van, könyöklőpárkányos.(6-8.kép)
A hosszoldali főhomlokzat negyedik tengelyéhez oromzatos, nyeregtetős portikusz kapcsolódik. A portikusz homlokoldalai árkádívesek. (9-10.kép) Az orommezőt egy résablak töri át.
A D-i főhomlokzat öttengelyes, 1. és 3. tengelyében osztott ablakok, a 2. és 5. tengelyében ajtók törik át. A 4. tengelyben padlásajtó nyílik. Minden nyílás egyenes záródású.
A nyugati homlokzat háromtengelyes, alsó zónáját két, eltérő nagyságú, szegmensíves nyílás és egy egyenes záródású, vasrácsos kamraajtó töri át. Az utolsó, szélesebb szegmensíves árkád mögött ajtó vezet a tárolóhoz. A középső tengelyből nyílik a szintén szegmensíves záródású pincelejárat. (11-12.kép) A földszint háromtengelyes, egyenes záródású ablak- és ajtónyílással képzett.
A K-i homlokzat befalazott, a kapcsolódó, új építésű szárny kéttengelyes, íves záródású ajtó- és ablaknyílással, nyeregtetős, cseréphéjazatos, két tetőablakkal. (13.kép)
A kert fás -ligetes.

állapot leírása:
Az épület felújított, jó állapotú. Az eredeti boltozás megmaradt. Az ablakok és ajtók 19. századiak. A középső helyiség É-i részén fürdőszobát alakítottak ki. A konyha járószintje járólappal burkolt, a szobákban megmaradt az eredeti hajópadló. A lemenő szárny helyisége üresen áll, elhanyagolt állapotú. A padlásra vezető lépcső megrongálódott. A pince használatban van.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük. Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Méhes (2.479 km)