Hunyady-palota

palota
egészségügyi és szociális épület
helyrajzi szám:
36534 <span class="gray">(környezet: 36528, 36527, 36526, 36529, 36530, 36551, 36523, 36524, 36525, 36531, 36532, 36533, 36535, 36536, 36537, 36539, 36538)</span>
rövid leírás:
A téglalap alakú telken elhelyezkedő, kétemeletes palota külső homlokzatát a kváderköves kialakítás jellemzi. Főhomlokzatát vertikálisan egy egytengelyes sarokrizalit tagolja. Magasföldszinti és első emeleti egyenes záródású ablakait aedikulás díszítés fogja össze. A reprezentatív lépcsőházban a magasföldszintre kettő, egykarú, faragott fakorlátos húzott lépcső, majd a tágas pihenőről az első emeletre kétkarú, szintén faragott fakorlátos húzott lépcső vezet fel. Tervezte Meinig Arthur.
külső leírás:
A neoreneszánsz stílusban épült kétemeletes palota hat tengellyel néz a Trefort utcára, bal oldali, udvari homlokzata hét, a hátsó pedig nyolctengelyes. Az épület utcai homlokzatát vertikálisan az egy axissal rendelkező sarokrizalit tagolja, melytől eltekintve a homlokzat tengelyesen szimmetrikus. A palota utcai és a kertre néző homlokzatai azonos kialakításúak, horizontálisan karakteresen két egységre bonthatóak.
A magasföldszintet és az első emeletet elválasztó övpárkány beleolvad a homlokzatba, valamint az ablakokat összefogó díszítés miatt a két szint a vízszintes tagolódás szempontjából egy egységnek tekinthető. Az utcai homlokzatot a magasföldszinten rusztikusabb, az emeleten visszafogottabb kváderköves kialakítás jellemzi a hangsúlyos lábazat felett. A kert felé néző homlokzatoknál mind a magasföldszinten, mid az emeleten a visszafogott kváderkő található meg. Az egyenes záródású ablakokat aedikulás díszítés emeli ki.
A második emeleten a kváderköves falfelületet keskeny, egyenes záródású ikerablakok bontják meg. A palota homlokzatát erőteljes, tojásléc és fogsor motívumos főpárkány zárja.
Az épületbe csegelyes gömb, valamint román keresztboltozatos kapualj vezet be, melyből balra nyílik a reprezentatív lépcsőház. A magasföldszintre kettő, szimmetrikusan elrendezett, egykarú, húzott lépcső vezet fel. A műkő lépcsőfokokat igényesen megfaragott, fa korlát keretezi. A lépcsőt kísérő falba vakablakok találhatók, melyekben nővényekkel díszített kő vázák állnak.
állapot leírása:
A palota külső homlokzata eredeti állapotában maradt fenn, azonban felújításra szorul, mert a vakolat és a díszítőelemek kopottak, sérültek, több helyen hiányosak. A belső udvar lefedésekor strukturális változtatást a homlokzaton nem végeztek, megmaradtak az eredeti nyílászárók, csak a földszinti rész újrafestése történt meg, ahol jelentős felületen tapasztalhatunk vakolatomlást.

Az épületben nem működik semmi - üresen áll. A másik kandeláber is kidőlt. (Valamivel visszakötözték a helyére.)
Lehetséges, hogy 1956-os golyónyomok láthatók a ház bal oldalán?

Horváth-ház (0.059 km)