Kálvária-oltár

egyéb szakrális épület
Özv. báró Gerlitczy Vinczéné szül. Stankovánszky Erzsébet megrendelésére 1890-ben készült
Szabadtéri kálvária-oltár, amely eredetileg a Budakeszi út és a Kútvölgyi út elágazásánál, a régi vizivárosi temető sarkán volt elhelyezve. Az együttes eredeti alkotója ismeretlen. 1929-ben már a Szent Orbán téren állt. A Svábhegyi Egyesület kérésére, a Fővárosi Tanács megbízásából történt felújításkor, 1933-ban az új szobrokat Visnyovszky Lajos faragta. A Német Kisebbségi Önkormányzat megbízásából az 1990-es években Szomolányi Péter restaurálta a szobrokat.
külső leírás:
Kétlépcsős oltár, ahol az oltárasztalt négy volutás konzol támasztja alá. Az oltárasztalon középen helyezkedik el a keresztre feszített Krisztus, szemből közelítve tőle balra Mária, jobbra pedig Szent János szobra. A szoborcsoporton barokkos hatások figyelhetők meg, leginkább a kompozícióban illetve a drapéria kialakításában. A szobrászra vélhetően hatással volt a pesti Belvárosi főplébánia templom Kálvária mellékoltára. Az oltár talapzatán helyezkedik el az a vörös márványból készült tábla, melyen az alábbi sorok olvashatóak:
"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adá, hogy aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete leszen!" Emeltette özv. báró Gerlitczy Vinczéné szül. Stankovánszky Erzsébet 1890.
A Kálvária-oltár történeti értékét növeli, hogy egy nagyvárosi, forgalmas csomópontban helyezkedik el.
állapot leírása:
Az oltár elfogadható állapotban van. Az 1933-ban faragott és az 1990-es években felújított szobrokon komolyabb sérülés nincs. Az együttes folyamatos karbantartására szükség van.

Pozitív változásokról számolhatok be, szerencsére felújították :)

lóitató kút (0.579 km)