Megújulásunk támogatója:  

Raffay-ház

azonosító:
11801
törzsszám:
11273
szélesség (lat):
N 46° 15,512'
hosszúság (lon):
E 20° 8,887'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Csongrád
helység:
helyrajzi szám:
2941 (környezet: 2936, 2942)
település KSH kódja:
33367
földhivatal:
Szeged Körzeti Földhivatal
állapot:
Vegyes
rövid leírás:
A nyerstégla burkolású, magasföldszintes, szecessziós lakóházat Kótay Pál szegedi illetőségű építészmérnök tervezte az építtető, Raffay László közreműködésével. 1902-1903-ban épült szomszédjával, a szintén Kótay által tervezett Szígyártó-házzal együtt.
külső leírás:
Alagsorból és magasföldszintből álló, közel négyzetalaprajzú lakóház tömör téglakerítéssel. Utcai és udvari homlokzata is középrizalittal ellátott, az alagsori szint téglaburkolatot, az emeleti szint homlokzata vakolt. Az utcai homlokzaton a rizalit fölött tagoltan íves, téglaszegéllyel ellátott orommező található. Az alagsori szinten 3x2 ablak található, a magasföldszinten két, kettős ikerablak fogja közre a rizalit szegmentíves hármas ikerablakát. Az udvari homlokzaton is megismétlődik ez az ablakkiosztás. Az orommezőben apróosztású, ovális ablak nyílik. A koronázópárkány alatt kék-zöld-rozsdabarna színű mázas kerámiából négyzetes mezőbe fogott, átlós virágmotívum képez sormintát, fölötte gyöngysor. A magasföldszint és az orommező ablakait sima vakolatdísz keretezi, a metszéspontokban kék színű kerámiatárcsákkal.
Az udvarra vezető bejárati kaput népies ihletésű kovácsoltvas lemez rátét díszíti.
A kertben nyolcszögű faépítmény, filagória található.

állapot leírása:
Az épületet 1992-ben nagyszabású felújításnak és belső átalakításnak vetették alá. 2000-ben az alsó szintet lélegzővakolattal látták el, azóta itt nem tapasztalható nedvesedés. Az utcai és udvari homlokzat tető alatti részén azonban a téli átázás után átnedvesedett falak a vakolat romlásához vezetnek. Az eredeti ablakkeretek sem szigetelnek már tökéletesen, így azok kicserélése is időszerű. A Lechner tér 1. számú ház felőli falon hatalmas repedés húzódik végig. A tulajdonosok elmondása szerint a két épület közti pár centiméteres résben megrekedt víz rongálja az alapfalakat, így a házfal elkezdett dőlni a szomszéd ház irányába.
átfedő műemlék:
Középület (2010.03.15 20:50 Várhelyi)

Állapotjelentések

2009.03.14 12:32 fa-peti állapot: 4 - pont: 5

Kopott a vakolat, sok helyen hullik is.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.074 km)
Védett terület (0.092 km)
Lakóépület (0.095 km)
Lakóépület (0.109 km)
Lakóépület (0.111 km)