Ungár-Mayer-palota

palota
palota
Csongrád
Szeged Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Magyar Ede által tervezett, háromemeletes, sarki bérház a késői szecesszió historizmushoz visszatérő stílusában épült 1910-11 között. A bonyolult erkélyrendszerrel tagolt, gazdagon díszített utcai homlokzatokat hatalmas, kupolaszerű kettős saroktorony fogja össze, mely lágy íveivel, díszítettségével városképileg meghatározó jelentőségű. A földszint vasbeton-szerkezetű üzlethelyiségeit nagyvonalú, a modern építészetet előlegező kialakítás jellemzi. A stukkókkal, kovácsoltvas korlátokkal és -díszítőelemekkel kialakított lépcsőház, valamint az egyik üzlethelyiség mennyezetét borító festett stukkódísz a szecesszió magas színvonalú épületdíszítő művészetéről tanúskodik.
külső leírás:
Két utcára néző, udvarát négy oldalról körülvevő, háromemeletes szecessziós jellegű historizáló lakóház. Az üzlethelyiségeket magába foglaló alsó szintet párkány választja el a felsőbb lakószintektől, melyektől az stílusában is jól elkülönül. A földszintet premodern, struktúraelvű kialakítás jellemzi. Az alig díszített szint nagy üvegfelületű kirakatablakait felső harmaduknál széles osztósáv választja ketté, a felső részt ovális keretet körülfogó sűrű rácsozat tagolja. A lakóház a Kárász és a Somogyi utca felől is rendelkezik egy-egy bejárattal, melyek négyzet alapú, kis "kupolával" fedett kapubeállóból nyílnak, melyek négy sarkát virágfejezetes féloszlopok díszítik.
A lakószintek jóval mozgalmasabb, összetettebb kiképzésűek - nyitott- és zárterkélyek bonyolult kombinációjával, kettős saroktoronnyal, melyet hangsúlyos, a környék városképét is meghatározó kupola zár le. A lágyan ívelő felületekből komponált kupolát 5 bádoglemezből készített leányalak öleli körül, lábuknál felirat: "Somogyi-udvar". A két utcai homlokzat a saroktengelyre megközelítőleg szimmetrikus elrendezésű. A saroktoronytól távolabb eső széleken magas, díszes háromszögoromzat emelkedik, melyhez hagymakupolával fedett tornyocska csatlakozik. A változatos méretű és elrendezésű ablakok nagyrészt egyenes záródásúak, a halmozott díszítőelemek, ki- és beugró formák elrendezésére a szertelenség ellenére is jellemző egyfajta szabályosság és ritmus. A különböző magasságú oromfalhoz csatlakozó tető gerincén csillagvizsgáló forma tornyocska, buzogánydísz és hajóorr látható.

állapot leírása:
A 2000-ben befejezett teljes körű felújítás eredményeképpen az épület jelenleg kifogástalan állapotban van.

Most is rendben van a szép épület.

Herzl-ház (0.030 km)