Szígyártó-ház

Csongrád
Szeged Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
A nyerstégla burkolású, magasföldszintes, szecessziós lakóházat Kótay Pál szegedi illetőségű építészmérnök tervezte az építtető, Szígyártó Albert, közreműködésével. 1902-1903-ban épült szomszédjával, a szintén Kótay által tervezett Raffay-házzal együtt. A saroképület mindkét utcai homlokzatát magyaros-népies ihletettségű mázas kerámiaszalag díszíti. Az egymással szoros egységet alkotó két Lechner téri lakóház ma is híven idézi a századelő Szegedének városközponton kívülre is kiterjedő szecessziós építészetét.
külső leírás:
Az Apró Istvánné tulajdonát képező telket Raffay László és Szígyártó Albert, az Állami Fa- és Fémipari Szakiskola tanárai, vették meg 1902-ben, s azt megosztva 1-1 magasföldszintes lakóházat terveztettek Kótay Pál építészmérnökkel. (A tervrajzok aláírásai szerint a tervezésben az építtetők is közreműködtek.) Szígyártó Albert a radikálisan gondolkodó szabadkőművesek 1910-ben megalakult "Szeged" páholyának alapító tagja, majd főmestere volt. A lakóépülethez a tervrajzon nem szereplő melléképületet épített, melyet a Városi Tanács nem engedélyezett, s ebből évekig húzódó levelezés keletkezett.
Az épület ma négylakásos társasházként funkcionál.
állapot leírása:
Az épület utcai homlokzatai jó állapotban vannak, a nem téglaborítású másik két homlokzaton azonban vakolathullás tapasztalható. Meglehetősen rossz állapotban van a terasz, melynek téglái kilazultak, elmozdultak, s így több centis rések keletkeztek a falazásában, s így lassan életveszélyessé válik a használata. A tetőszerkezet felújítása is esedékes lenne, különösen a csatornák és az idők folyamán megrongálódott cserepek miatt, amelyeket azonban ma már nem lehet a szükséges méretben beszerezni.

Az épület vakolata sok helyen hullik.

Raffay-ház (0.007 km)