Megújulásunk támogatója:  

Városi Kórház Tüdőpavilonja

azonosító:
11806
törzsszám:
11265
szélesség (lat):
N 45° 59,823'
hosszúság (lon):
E 18° 40,922'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
egészségügyi és szociális épület
eredeti típus:
kórház
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
egészségügyi és szociális épület
jelenlegi típus:
kórház
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
592
település KSH kódja:
23959
földhivatal:
Mohács Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
1936-ban, a magyar modern építészetben jelentős emlékeket jegyző Visy Zoltán legnagyobb megbízásaként épült modern épület, TBC- illetve Tüdőbeteg Pavilon a Mohácsi "László" Közkórház központi részében. Két, összemetsződő kubusból álló, lapostetős fektető-terasszal és árnyékoló előtetővel tagolt homlokzatú épület.
külső leírás:
A szabadon álló síktetős épület északi oldala egy héttengelyes keleti, egy előreugró, kubusos, álló hasáb alakú, 5 tengelyes nyugati részből, valamint egy ehhez csatlakozó alacsony kis saroképítményből áll.
A kétszintes északkeleti homlokzat alacsony fekvésű, nyitott, oszlopos, hosszanti erkélyére ablakok nyílnak, alattuk négyzetes alagsori nyílások, fölöttük az emeleti zónában az erkélyre nézőkkel azonos nyílászárók kaptak helyet. A nyugat felől csatlakozó kiugró struktúra háromszintes, lábazati zónájában nyílásokkal, valamint változó nagyságú ablakokkal, a keleti homlokzat felé két szinten 4-4 körablakkal.
A rövid keleti homlokzaton két szabálytanul elhelyezett kis négyzetes ablakon kívül lépcső található, mely a déli főhomlokzat alsó szintjén elhelyezkedő hosszanti erkélyre vezet. Ez az oldal sűrűn egymás mellé helyezett nyílásaival 23 tengelyt alkot. A három szint valójában csak kettő, mivel a mezzanin-szintek az alattuk tartozókhoz tartoznak, a mögöttük található szobák felső részének megvilágítását szolgálják. Az alagsori ablakok fölött nyitott, ráccsal körbekerített, összefüggő erkély található. A hangsúlyos, erőteljesen előreugró árnyékoló előtető fölött mezzaninszint, majd az emelet következik, melynek kialakítása - a párkánnyal és a mezzanin ablakokkal együtt - a földszintével azonos. A homlokzatot sima tagolatlan homlokfal zárja. A párkányok szélei a homlokzat végeinél lekerekítettek.
állapot leírása:
Állapota jónak mondható, a homlokzatokon és a belsőkben néhol beázások nyomait látni, melyek elsősorban a tetőzet, illetve a lábazati szigetelés hibája miatt keletkezhettek.
átfedő műemlék:

Állapotjelentések

2012.07.15 09:22 ngabi állapot: 5 - pont: 13

Az épület jó állapotban van

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.