Déli épület

_
istálló
lóistálló
Komárom Körzeti Földhivatal
A 9106 tsz. műemlék része: Műhely, volt Magyar Királyi Lovarda. Két istálló, két melléképület.
külső leírás:
Szabadon álló, U alaprajzú, földszintes épület, udvari homlokzatai előtt kiugró épületrészekkel. Kontytetőjét pala fedi.
A homlokzatok tégláig le vannak csupaszítva, de a körbefutó lábazat, párkány és a faltagoló lizénák felismerhetőek. Nyilván a homlokzattagolás többi eleme is megegyezett az É-i épületéivel. A K-i szárny K-i homlokzatán és elvétve még egy-két helyen megvannak az eredeti alakú nyílászárók, a többi ki van cserélve, javarészt háromosztatú ablakokra.
A szárnyak udvari homlokzatai is megegyeznek az É-i épületéivel, sőt, bizonyos szempontból épebbek is, mint amazok: lizénák, középütt háromszög-oromzatos rizalitban hármas szegmentívek a (befalazott) bejáratokkal, az oromzatban padlásajtóval.

Amelyik épületet felújítottak, az nagyon szép, de még vannak elhanyagolt részek !