Északi épület

_
istálló
lóistálló
Komárom Körzeti Földhivatal
A 9106 tsz. műemlék része: Műhely, volt Magyar Királyi Lovarda. Két istálló, két melléképület.
külső leírás:
Szabadon álló, U alaprajzú, földszintes épület kontytetővel, cserépfedéssel. É-i szárnyához merőlegesen nyereg-, illetve lapostetős, cseréppel és hullámpalával fedett toldalékok épültek, így az eredeti alaprajz majdnem zártudvarossá egészült ki; e toldalékok azonban mind méretben, mind minőségben messze alulmúlják az épületet. Ugyanez áll a K-i szárny udvari homlokzata elé épített hullámpalás toldalékra is.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, a falakat lizénák tagolják.
A külső homlokzatok tagolása elég jól megmaradt: Az egyenes záródású ablakok tagolt kerettel körbefogott, szegmentíves záródású, alul könyöklőpárkánnyal lezárt tükrökben helyezkednek el, a lizénák által kialakított falmezőket a párkány alatt ívsor díszíti. A K-i szárny K-i homlokzatának középtengelyében kapu, kialakítása mint az ablakoké.
A szárnyak udvari homlokzatait szintén lizénák tagolják, nyílásrendszerük át van építve. Közepén, rizalitban nyíltak az eredeti bejáratok, legalábbis erre utalnak a ma befalazott, lizénás hármas szegmentívek.

Mint a déli épületcsoport - az istálló kifogástalanul felújítva, a műhely még romos